de Ioana Stoica 15 Dec. 2021 475 |
Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 9.12.2021 la sedinta Consiliului Director al Clubul Fermierilor Romani, in care au fost prezentate Raportul de Bilant pentru 2021 si Planul de Actiuni pentru 2022.
In aceeasi zi, Ministrul Agriculturii s-a intalnit cu fermierii participanti la programele ”Antreprenor in Agricultura 4.0” si ”Tineri Lideri pentru Agricultura” derulate de Club in scopul pregatirii fermierilor pentru ridicarea nivelului de competente manageriale si profesionale ale acestora, dezvoltarea propriilor afaceri agricole si cresterea competitivitatii si profitabilitatii fermelor din Romania.
Sedinta Consiliului Director al Clubul Fermierilor Romani
Ministrul Agriculturii a participat la sedinta Consiliului Director in cadrul careia au fost prezentate rezultatele asociatiei in anul curent si planurile de actiune pentru anul 2022. Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului, a anuntat ca asociatia are reprezentare nationala si capacitatea de promovare a intereselor fermierilor pentru asigurarea competitivitatii si rezilientei fermelor.
Organizatia se focuseaza pe serviciile de consultanta care creeaza valoarea adaugata pentru fermieri precum managementul riscului in ferme (asigurari agricole), valorificarea productiei agricole (comert cu cereale) si optimizarea investitiei in tehnologizarea fermelor (consultanta utilaje agricole). Clubul continua sa dezvolte programele de pregatire profesionala si activitatile de reprezentare si informare-comunicare pentru fermieri, si vizeaza pe termen mediu-lung sa devina un Think Tank specializat pe agricultura si sa ofere input relevant, strategic pentru Guvern si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Dan Hurduc, Presedintele in exercitiu, a evidentiat implicarea activa, sustinuta a Clubului in elaborarea PNS prin participarea la grupurile de lucru de la nivelul ministerului agriculturii si a organizarii grupurilor de lucru regionale pentru consultarea fermierilor in elaborarea propunerilor de eco-scheme. Clubul a transmis in noiembrie o propunere fundamentata de eco-scheme catre MADR, pentru preluare in PNS, propunere care tine cont de specificul regiunilor agricole din tara noastra si factorii limitativi pentru productia agricola (apa, calitatea solurilor si schimbarile climatice).
Laszlo Becsek, care va prelua mandatul de Presedinte al Clubului incepand cu 1 ianuarie 2022, a mentionat ca sunt necesare mai multe programe pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultura, implementarea Strategiei integrate la nivel national privind gestionarea apei pentru agricultura (propunere lansata de Club privind finantarea refacerii si modernizarii sistemelor de irigatii) si a scos in evidenta nevoia fermierilor ca Ministerul Agriculturii sa elaboreze planuri pe mai multi ani pentru predictibilitatea si stabilitatea afacerilor agricole si identificarea solutiilor optime de dezvoltare pentru fermele din Romania.
Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, a salutat initiativele Clubului Fermierilor Romani si a apreciat implicarea asociatiei si rezultatele obtinute pana acum in avantajul fermierilor. Ministrul considera ca propunerile mediului asociativ trebuie sa se regaseasca in politicile si programele ministerului si a anuntat ca PNS se va finaliza pana la sfarsitul lunii decembrie 2021. Ministrul considera ca mecanismele pentru investitii trebuie sa fie legate de performanta, care sa vizeze acoperirea deficitului de balanta comerciala, politicile publice trebuie adaptate pentru a raspunde acestei nevoi, iar raportarea trebuie facuta tinand cont de specificitatea domeniilor din agricultura.
Ministrul Agriculturii a abordat cateva subiecte de interes major pentru fermieri, precum: identificarea solutiilor pentru finantarea irigatiilor; lansarea unor programe si politici pentru atragerea tinerilor in agricultura si ridicarea gradului de cunostinte si specializare a fortei de munca active in acest domeniu; necesitatea unor politici si programe aliniate la nevoile fermierilor, care sa vizeze cresterea competitivitatii la nivel european a agricultorilor din tara noastra; dezvoltarea activitatilor de procesare a materiei prime; posibilitatea si necesitatea ca Romania sa deschida piete noi externe; subventiile pentru anumite culturi si inputuri; debirocratizarea si cooperarea inter-ministeriala pentru eficientizarea interactiunilor cu fermierii; implementarea si extinderea solutiilor de digitalizare a institutiilor responsabile pentru agricultura, pentru a veni in sprijinul fermierilor; reglementari necesare privind inputurile pentru agricultura (utilizare fertilizanti, acces la pesticide).
Ministrul Agriculturii a evidentiat in interventia domniei sale in sedinta Consiliului Director al Clubului ca este necesara punerea in prim-plan a competitivitatii afacerilor agricole: rezultatele si viabilitatea afacerilor agricole trebuie sa fie in centrul programelor de finantare a investitiilor, raportarea sa fie facuta la modele multiperformanta, cu accent pe competente, pregatirea si disponibilitatea fortei de munca specializata in agricultura.
Programul “Antreprenor in Agricultura 4.0”
Clubul Fermierilor Romani a marcat prima saptamana de cursuri din programul de perfectionare manageriala “Antreprenor in Agricultura 4.0”, care se adreseaza fermierilor interesati sa cunoasca si sa aplice noi modele de afaceri, capabile sa asigure rezilienta si competitivitatea fermelor, si a adus laolalta 21 de participanti provenind din toate regiunile tarii.
Ministrul Agriculturii a salutat initiativa organizarii programului “Antreprenor in Agricultura 4.0”, exprimandu-si increderea ca fermierii antreprenori reprezinta parteneri alaturi de care autoritatile din Romania pot perfectiona si armoniza politicile publice, intr-o abordare pragmatica si eficienta. In timpul intalnirii dintre Ministrul Agriculturii si fermierii antreprenori au fost dezbatute subiecte precum viabilitatea sistemelor de irigatii, situatia subventiilor pentru grau si ingrasamant, recomandarile Uniunii Europene privind reducerea utilizarii de fertilizanti in agricultura, dar si reglementarea accesului la pesticide.
“Suntem onorati sa il avem alaturi de noi pe domnul Ministru Adrian Chesnoiu la debutul acestui program si salutam interesul manifestat de domnia sa cu privire la initiativele Clubului Fermierilor Romani. Programul “Antreprenor in Agricultura 4.0” este unul dintre proiectele importante ale asociatiei noastre, misiunea noastra fiind aceea de a sustine cresterea competentelor antreprenoriale ale fermierilor care conduc afaceri agricole in Romania – si, implicit, cresterea performantei lor”, a declarat Dan HURDUC, Presedinte Clubul Fermierilor Romani.
“Programul “Antreprenor in Agricultura 4.0” se aliniaza obiectivelor pe care Ministerul Agriculturii le contureaza in ceea ce priveste dezvoltarea si digitalizarea acestui sector si, de aceea, propunerea noastra este de a conecta in permanenta afacerile cu comunitatea decidenta politica si administrativa. Sunt convins ca in urma acestui program, fermierii vor pleca cu o incredere mai mare in posibilitatea lor de a performa si de atinge indicatorii de performanta pe care i-au stabilit pentru afacerile lor”, a declarat Florian CIOLACU, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani
Programul “Antreprenor in Agricultura 4.0” isi propune sa sprijine fermierii antreprenori sa isi creeze un plan de dezvoltare sustenabila a propriei afaceri agricole si pune la dispozitia acestora studii de caz aplicate, concomitent cu oferirea unui set de instrumente de management care sa le ofere posibilitatea de a-si alinia propriile afaceri la tendintele actuale din agricultura. Acest aspect vizeaza includerea digitalizarii si a reglementarilor de mediu precum Pactul Ecologic European, Strategia Biodiversitate si Farm to Fork la nivelul fermelor europene competitive. Acest program de perfectionare manageriala se desfasoara in perioada decembrie 2021 – februarie 2022.
Programul ”Tineri Lideri pentru Agricultura”
In cadrul intalnirii de joi, 9 decembrie, Ministrul Agriculturii a interactionat cu tinerii fermieri participanti la programul “Tineri Lideri in Agricultura”, organizat de Clubul Fermierilor Romani si aflat la a treia editie anul acesta, informeaza Mediafax.
Adrian Chesnoiu a subliniat faptul ca ar dori ca la nivelul ministerului pe care il conduce sa fie abordate directiile identificate de tinerii antreprenori pentru dezvoltarea agriculturii din Romania, astfel incat impreuna cu acestia sa fie gasite acele solutii care pot transforma riscurile in oportunitati in agricultura. In opinia domniei sale, tinerii au puterea de a schimba perceptia asupra agriculturii, si de aceea este nevoie ca ei sa fie la curent cu directiile si schimbarile trasate la nivel global, astfel incat sa poata asigura o mai buna reprezentare la nivel european si determina schimbarea. Ministrul Agriculturii a salutat tinerii fermieri din Republica Moldova si a indemnat paticipantii din program sa faca schimb de idei si bune practici pentru valorificarea oportunitatilor si potentialului agriculturii din cele doua tari, pentru a consolida puntea de legatura dintre cele doua tari.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.