de Mihaela Croitoru 12 Ian. 2018 1036 |
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, le-a prezentat oficialilor europeni evolutia procesului de pregatire privind preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut, marti, 9 ianuarie 2018, la Bruxelles, intrevederi cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, cu Alexander Italianer, secretarul general al Comisiei Europene, si cu comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu.
Discutiile s-au axat pe evolutia procesului de pregatire privind preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru Afaceri Europene prezentand eforturile depuse in ultima perioada de Guvernul Romaniei pentru preluarea mandatului, incepand cu 1 ianuarie 2019.
'In ultimele luni, organizarea acestui moment important pentru viitorul parcurs al tarii noastre in Uniunea Europeana a inregistrat evolutii semnificative pe toate palierele sale. Am realizat o prima forma a agendei de actiuni pe care le vom organiza pe durata celor sase luni, in toata tara, si am finalizat deja trei runde de consultare interna privind identificarea tematicilor de interes ale mandatului, la nivelul ministerelor si institutiilor publice, dar si al reprezentantilor Romaniei din Comitetul Economic si Social European, Comitetul European al Regiunilor si Parlamentul European. De asemenea, am inceput o ampla campanie de evenimente publice dedicate promovarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si am incheiat cu succes programul-pilot de formare a functionarilor din administratia publica centrala. Vom implica toate resursele disponibile in sistemul public, academic si asociativ, iar angajamentul intregului Guvern de continuare intr-un ritm accelerat a procesului de pregatire a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene este unul ferm', a declarat Victor Negrescu la finalul intalnirii cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen.
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la modalitatile de coordonare in vederea elaborarii programului operational al Trio-ul de Presedintii care mai include Finlanda si Croatia.
'Romania este pe deplin angajata in pregatirea exercitarii Trio-ului de Presedintii pe care-l impartim cu Finlanda si Croatia si ne bazam pe sprijinul Secretariatului General al Consiliului in acest proces. Suntem constienti de rolul pe care il va avea Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene atat in privinta tranzitiei dintre Trio-ul actual si cel din care vom face parte, cat si asupra trecerii catre urmatorul ciclu legislativ', a subliniat Victor Negrescu.
In cadrul intrevederii cu Alexander Italianer, secretarul general al Comisiei Europene, ministrul delegat a subliniat importanta unei ample cooperari cu Comisia Europeana, in demersurile de pregatire a preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, aratand ca Romania ramane angajata, de o maniera proactiva, in cooperarea la nivelul Uniunii Europene, in vederea consolidarii pe mai departe a proiectului european.
Discutiile purtate cu comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu, s-au axat pe tema agendei Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, ministrul delegat evocand liniile de abordare a Presedintiei sub aspectul obiectivului de a asigura un mandat eficient.
'Romania isi propune sa fie un mediator impartial in exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, urmarind avansarea agendei europene prin acomodarea pozitiilor unui numar cat mai mare de state membre. Pe baza necesitatii de a axa politicile pe nevoile cetatenilor, programul de lucru al Presedintiei Romaniei se va concentra pe asigurarea implementarii unor solutii incluzive si durabile, de care sa beneficieze toate statele membre, pe mentinerea unei Europe unite si puternice, precum si pe consolidarea rolului global al Uniunii Europene', a mentionat Victor Negrescu.
Sursa: Agerpres

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.