Premierul Ciolos i-a demis pe ministrii de la Educatie, Comunicatii, Transport si cel pentru relatia cu romanii de pretutindeni

de Cristian Tanase 06 Iul. 2016 1435

Premierul Ciolos i-a demis pe ministrii de la Educatie, Comunicatii, Transport si cel pentru relatia cu romanii de pretutindeni
Patru ministri ai Cabinetului Ciolos au fost demisi. Este vorba de ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, si ministrul delegat pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, au fost schimbati din functie. Aflat de asemenea pe lista neagra, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, si-a dat demisia.


"Dupa o perioada de pregatire, Guvernul intra intr-o etapa noua, aceea a livrarii rezultatelor. (...) Am decis astazi sa operez cateva schimbari in Guvern. (...) Vreau sa multumesc domnilor ministri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan si Dan Stoenescu", a declarat Ciolos la Palatul Victoria.

Portofoliul de la Educatie i-ar putea reveni lui Mircea Dumitru, iar cel de la Transporturi  lui Sorin Buse. Propunerea premierului pentru Departamentul pentru relatiile cu romanii de pretutindeni este Maria Ligor, iar la Ministerul Comunicatiilor va fi numit interimar seful Cancelariei premierului, Dragos Tudorache.

Demiterile anuntate de premierul Ciolos vin "pentru un suflu nou" in echipa guvernamentala, spune acesta.

"Si ministrii pe care-i schimb si-au facut in mare parte treaba. La fiecare din cele patru ministere (...) sunt lucruri care au progresat bine, doar ca (...) vreau un nou imbold, un nou impuls. Prioritatea noilor ministri pe cele patru domenii va fi (...) sa accelereze livrarea de rezultate pe proiecte care au fost incepute si care din punctul meu de vedere nu au avansat suficient de rapid. Deci, pe de o parte, accelerarea acestor proiecte si, pe de alta parte, vreau sa vina si oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit, care sa permita valorificarea timpului pe care-l mai avem la dispozitie pe cateva lucruri pentru care Guvernul s-a angajat", a explicat Ciolos.

In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor, premierul Ciolos a spus ca vrea sa fie accelerata activitatea pe executia proiectelor de autostrazi, dar si reforma la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

"La Transporturi, vreau sa acceleram activitatea (...) pe executia proiectelor de autostrazi, proiectele care sunt acum in executie si unde lucrurile n-au evoluat suficient de bine. Reforma la Compania Nationala de Autostrazi si de Drumuri pe care o cer de cateva luni, unde stiu ca s-au facut progrese, dar nu suficient de rapid si totodata pregatirea de noi proiecte. Suntem aici tocmai pentru ca am preluat guvernarea fara proiecte pregatite pentru perioada bugetara 2014-2020. Sunt unele proiecte care au inceput sa fie pregatite, dar trebuie sa acceleram aici ritmul tocmai ca in anii urmatori sa avem ce sa implementam", a precizat Ciolos.

Totodata, prim-ministrul Ciolos a aratat ca isi doreste de la noul ministru delegat pentru relatia cu romanii de pretutindeni o accelerare a activitatilor pentru pregatirea alegerilor parlamentare. "Imi doresc o accelerare a activitatilor acestui minister pentru pregatirea alegerilor, pentru informarea romanilor din diaspora legat de posibilitatea de a vota prin corespondenta, de a pregati cat mai bine alegerile chiar si pentru voturile in circumscriptii (...) Imi doresc si cateva proiecte care au inceput, e adevarat, (...) care sa faciliteze reconectarea romanilor din diaspora cu tara. Vrem sa oferim cat mai multe posibilitati pentru cei care doresc sa se intoarca in tara sau cei care doresc sa lucreze si in mediul de business cu Romania", a adaugat Ciolos.


In cazul Ministerului Educatiei, Ciolos a explicat ca isi doreste mai multa consistenta pe partea de invatamant preuniversitar, precizand ca si-ar fi dorit o activitate mai accelerata pentru clarificarea situatiei referitoare la plagiate.

"La Ministerul Educatiei, (...) lucrurile au progresat as spune chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare si pe partea de invatamant universitar s-au intamplat multe lucruri bune. Imi doresc mai multa consistenta pe partea de invatamant preuniversitar. Mi-as fi dorit o activitate mai accelerata a pregatirii intrarii in functie a noului CNATDCU si a intregului acest proces de clarificare a situatiei cu plagiatele, pentru ca dincolo de persoane (...), atata vreme cat planeaza suspiciuni asupra sistemului doctoral al nostru, asta ne afecteaza din punct de vedere al credibilitatii in general si mai ales din punct de vedere al credibilitatii sistemului universitar si al domeniului cercetarii. Activitatea a intrat acum pe un fagas normal, insa mi-as fi dorit ca acolo lucrurile sa mearga un pic mai repede", a mai afirmat Ciolos. Referitor la Ministerul Comunicatiilor, premierul Ciolos a subliniat ca exista in prezent mai multe sisteme IT in diferite institutii care nu sunt compatibile intre ele.

"Pentru Ministerul Comunicatiilor, decizia mea este sa propun pentru cateva saptamani un interimat, o sa-l propun pe domnul ministru Dragos Tudorache, seful Cancelariei, cu atat mai mult cu cat (...) Guvernul a luat decizia sa creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informatiei, care sa pregateasca cateva masuri care sa asigure o mai buna coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situatii in multe institutii in care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile intre ele. Avem nevoie de coerenta pentru viitor. In mod formal, in structura Guvernului actual, Ministerul Comunicatiilor are aceasta responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai putin bine si aici avem nevoie de o evolutie si de asta am luat si aceasta decizie de creare a acestei pozitii in interiorul Guvernului si mi-as dori ca ministrul pe care o sa-l numesc pentru urmatoarele luni la Comunicatii sa poata sa faca aceasta tranzitie pentru a consolida si a intari acest post pe care l-am creat, in asa fel incat, sper eu, de la urmatorul Guvern, instalarea urmatoarei echipe guvernamentale, sa avem din acest punct de vedere o claritate mai buna in ceea ce priveste modul in care la nivelul Guvernului se coordoneaza aceste platforme IT", a mai explicat Dacian Ciolos.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016