Premierul Viorica Dancila: lucrarile de refacere a obiectivelor de aparare impotriva inundatiilor trebuie terminate pana la finalul anului

de Mara Dobrin 08 Oct. 2018 905

Premierul Viorica Dancila: lucrarile de refacere a obiectivelor de aparare impotriva inundatiilor trebuie terminate pana la finalul anului
Premierul Viorica Dancila a inspectat in cursul zilei de 5 octombrie a.c lucrarile mai multor obiective de investitii pentru aparare impotriva inundatiilor, din judetul Neamt. Prim-ministrul a fost insotit de ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, ministrul Afacerilor Internelor, Carmen Dan, si ministrul Transporturilor, Lucian Sova.


„Acordam importanta prevenirii efectelor inundatiilor. Imediat dupa inundatiile din vara, am cerut o evaluare completa a situatiei zonelor de risc la inundatii, pentru a vedea cu exactitate unde pot aparea in viitor probleme cu digurile pentru a interveni in consolidarea lor. Pe baza acestei evaluari complexe a Apelor Romane, se fac interventii in consolidarea si construirea unor diguri acolo unde riscurile sa se produca inundatii sunt ridicate. Am alocat banii necesari, acum dorim sa ne asiguram ca lucrarile vor fi executate la termen, pana la sfarsitul acestui an”, a afirmat seful Executivului.

Primul obiectiv a fost “Amenajare rau Cracau la Slobozia, judetul Neamt”. Prim-ministrul Viorica Dancila a fost informata despre stadiul executiei, caracteristicile tehnice, scopul si alte detalii referitoare la acest obiectiv, de catre directorul general al A.N „Apele Romane”, Victor Sandu.

Obiectivul de investitii “Amenajare rau Cracau la Slobozia, judetul Neamt” a fost aprobat, in regim de urgenta, prin  H.G. 516/12.07.2018, valoarea totala fiind de 57,2 milioane lei. Prin aceasta investitie se va regulariza albia existenta a raului Cracau pe o lungime de 3,5 km, se va amenaja o albie noua deviata a raului pe o lungime de 5,059 km si se vor construi 2 poduri. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor si Padurilor, iar autoritatea contractanta este A.N „Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa Siret.

In timpul inundatiilor din luna iunie 2018, au fost afectate lucrarile executate din albia deviata a raului Cracau, fiind puse in pericol cele doua conducte magistrale de gaze. Astfel, a fost necesara continuarea in regim de urgenta a lucrarilor si finalizarea acestora, pentru a scoate de sub incidenta inundatiilor cartierul Slobozia din orasul Roznov, respectiv un numar de aproximativ de 1100 de gospodarii si 3800 locuitori. Neexecutarea acestor lucrari ar duce la accentuarea eroziunilor existente in zona conductelor magistrale de gaze, dezgolindu-le, existand astfel pericolul fisurarii lor.

Scopul obiectivului “Amenajare rau Cracau la Slobozia, judetul Neamt” consta in apararea impotriva inundatiilor, stoparea eroziunilor active din albia minora, stabilizarea albiei si imbunatatirea scurgerii debitelor lichide si solide pe albia actuala.

Un alt obiectiv vizitat de premierul Viorica Dancila impreuna cu cei trei ministri a fost „Regularizare albie parau Borca si Sabasa la Borca, judetul Neamt”, investitia, in valoare de 3,6 milioane lei fiind aprobata, cu finantare in regim de urgenta, prin  H.G nr.582/02.08.2018. Si in acest caz, ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor si Padurilor, iar autoritatea contractanta este A.N. „Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa Siret, lucrarea urmand a fi finalizata in decembrie 2018. Stadiul executiei, caracteristicile tehnice ale acestei investitii, precum si alte detalii privind santierul au fost prezentate de directorul A.B.A Siret, Vlad Marcoci.

Executia in regim de urgenta a lucrarilor este necesara pentru refacerea unui tronson pe paraul Borca in lungime de 550 m de zid de sprijin realizat din beton armat, refacerea unui tronson pe paraul Sabasa, in lungime de 40 m cu zid de sprijin realizat din beton armat, si refacerea apararii de mal cu gabioane, pe tot pe paraul Sabasa, pe o lungime de 25 metri liniari.

Investitia este necesara deoarece in cazul in care nu se realizeaza lucrari de aparare a malurilor vor fi in continuare pagube cand se vor produce viituri. Se va evita, astfel, afectarea pe viitor a gospodariilor, a drumului comunal si a celui judetean, precum si infrastructura podului.

Tot in zona Borca, prim-ministrul Viorica Dancila si cei trei membri ai Cabinetului au inspectat lucrarile din cadrul obiectivului de investitii ”Reducerea gradului de risc la inundatii pe raul Bistrita, sector Borca-Poiana Teiului, jud. Neamt”. Valoarea actualizata a investitiei este de 45,6 milioane lei si are ca termen de finalizare anul 2020.

In cadrul acestui obiectiv se realizeaza diguri de aparare pe o lungime de 15,6 km.

Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor si Padurilor, iar autoritatea contractanta este A.N „Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa Siret. Caracteristicile tehnice ale lucrarii au fost prezentate, la fata locului, de directorul A.B.A. Siret, Vlad Marcoci.

Necesitatea intocmirii acestui proiect a aparut ca urmare a depasirii cotelor de inundatie in mod frecvent pe raul Bistrita, pe sectorul studiat, producand numeroase pagube.

Realizarea acestui obiectiv contribuie la regularizarea cursurilor de apa si apararea gospodariilor si a terenurilor impotriva inundatiilor.


Sursa: Guvernul Romaniei

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016