Presedintele trimite spre reexaminare legea care obliga institutiile publice sa accepte plata taxelor cu cardul

de Marius Matei 06 Iun. 2016 1277

Presedintele trimite spre reexaminare legea care obliga institutiile publice sa accepte plata taxelor cu cardul
Legea care obliga institutiile publice sa accepte achitarea acestora prin intermediul cardurilor de debit si de credit daca incaseaza impozite si taxe a fost trimisa Parlamentului spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis. Acesta arata ca unele prevederi ale Legii pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare.


"Justificata de ratiuni de ordin practic, dar si de faptul ca o asemenea procedura este uzuala in multe tari, legea transmisa la promulgare contine insa unele prevederi ce pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament", spune Iohannis.

Iohannis subliniaza ca art. III din lege prevede abrogarea alin. (21) si (22) ale art. 3 din Legea nr.70/ 2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, semnaland ca aceste alineate nu exista in acest articol.

Presedintele Iohannis mai atrage atentia ca este vorba de o eroare materiala in cazul pct. 5 al art. I care prevede ca la art. 3 din OUG nr. 193/ 2002, dupa alin. (2) se introduce un alineat nou, alin. (23). "In aceasta ultima ipoteza, in care abrogarile vizate de art. III ar putea avea in vedere art. 3 alin. (21) si (22) din OUG nr. 193/ 2002, semnalam ca, prin efectul abrogarii, faptele prevazute la art. 21 si art. 22 raman fara sanctiune, motiv pentru care consideram ca se impune nu numai reanalizarea art. III, ci si o reevaluare a intregului art. 3 din OUG nr. 193/2002, atat sub aspectul sanctiunilor instituite, cat si sub aspectul limitelor acestora", se precizeaza in cererea de reexaminare.

El aminteste ca probleme in aplicare pot genera si prevederile art. 3 alin. (2) lit. g) coroborate cu cele ale art. 3 alin (23) din legea transmisa la promulgare, potrivit carora refuzul comerciantilor de a acorda avansuri in numerar din soldul existent in casa si din incasarile zilei este considerat de lege contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei. In acest caz, seful statului semnaleaza ca stabilirea conduitei abuzive a comerciantului, pe de o parte, nu este corelata cu norma stabilita la art. 1 alin. (7) din legea transmisa la promulgare, conform careia in cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor acceptanti prevazuti la alin. (4) nu acopera suma solicitata de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni, iar, pe de alta parte, aceasta poate afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditatile sale. In plus, Iohannis mentioneaza ca expresia "numerarul aflat la dispozitia comerciantilor" (art. 1 alin. 7) poate fi considerata ca fiind una neclara, intrucat nu se intelege daca se refera la suma existenta in casa sau la suma alocata de comerciant acestui tip de operatiuni.

 "Terminologia neclara, precum si caracterul de noutate al mecanismului economic instituit prin legea transmisa la promulgare ar justifica, totodata, si introducerea unei prevederi referitoare la posibilitatea completarii normelor metodologice de aplicare", indica seful statului.


Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016