de Marius Matei 06 Mai. 2016 1279 |
Un proiect de modificare a Legii energiei electrice si gazelor naturale 123/2012, elaborat de Ministerul Energiei, prevede prevede ca autoritatile publice, spitalele, institutiile de asistenta sociala si termocentralele sa fie considerate consumatori protejati de gaze.
"Actuala interventie legislativa vizeaza o serie de modificari privind responsabilitatile si sarcinile ministerului de resort, incluzand noi obiective, rezultate din contextul celor mai recente evolutii de politica energetica la nivel european, precum si facilitarea realizarii proiectelor de interes national. De asemenea, proiectul de act normativ are in vedere si reglementarea unor aspecte care stabilesc regimul juridic al concesiunii serviciului public de distributie a gazelor naturale, definirea consumatorului protejat, precum si o serie de masuri necesare a fi aplicate in cazul unei situatii de criza care atinge nivelul de urgenta, in aplicarea prevederilor Regulamentului UE nr. 994/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010, privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale si de abrogare a Directivei 2004/67/CE a Consiliului", se arata in nota explicativa.
In categoria "consumatori protejati" intra cei casnici racordati la o retea de distributie, autoritatile publice si orice alte entitati publice sau private care isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii si asistentei sociale, cu conditia ca acestia sa fie racordati la reteaua de distributie si transport si sa nu reprezinte mai mult de 20% din consumul total de gaze, precum si instalatiile de termoficare care furnizeaza energie termica celor din categoriile mentionate, cu conditia sa nu poata functiona cu alti combustibili si sa fie conectate la o retea de distributie sau transport de gaze naturale.
Consumatori protejati vor avea prioritate in alimentarea cu gaze in cazul declansarii situatiei de urgenta.
"In cazul declararii nivelului de urgenta, in situatie de criza, in scopul garantarii aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor protejati, contractele de furnizare, transport si distributie a gazelor naturale, incheiate pana la data declararii nivelului de urgenta, cu exceptia contractelor de furnizare a gazelor naturale incheiate cu consumatorii protejati, a contractelor de inmagazinare gaze naturale (...) se suspenda de drept, pe perioada incepand cu ora 24:00 a zile in care se declara nivelul de urgenta si terminand cu ora 24:00 a zilei in care se declara incetarea nivelului de urgenta", prevede proiectul.
Modificarile aduse legii-cadru a energiei si gazelor vizeaza interzicerea subconcesiunii distributiei de gaze, precum si limitarea duratei concesiunii serviciului public de distributie a gazelor naturale la 49 de ani, cu posibilitatatea prelungirii cu cel mult jumatate din durata sa initiala.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.