Proiecte de infrastructura de transport cu subventii europene, in Romania

de Mihaela Croitoru 08 Aug. 2017 1120

Proiecte de infrastructura de transport cu subventii europene, in Romania
Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut de un miliard de euro pentru cofinantarea proiectelor prioritare de infrastructura de transport cu Fonduri Structurale si de Investitii (EFSI) in valoare totala de 6,8 miliarde de euro. Aceste proiecte urmeaza sa fie implementate pe intreg teritoriul Romaniei in perioada de programare UE 2014-2020.


Fondurile BEI vor acoperi contributia bugetului de stat care cofinanteaza investitiile prioritare in domeniul transportului in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM). Locatia proiectelor va varia, dar majoritatea va fi implementata in regiunile mai putin dezvoltate din Romania si / sau pe axele prioritare TEN-T. Investitiile vor beneficia de subventii europene si se vor concentra pe promovarea transportului sustenabil si pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din retea. Se va pune accent si pe dezvoltarea sistemelor de transport multiple si pe reducerea impactului nociv al transportului asupra mediului inconjurator.

Andrew McDowell, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, a afirmat: „Imprumutul BEI va sprijini investitiile strategice de infrastructura de transport care sunt importante pentru cresterea mobilitatii, sigurantei si interconectivitatii in Romania si pentru consolidarea competitivitatii tarii. Acest proiect reprezinta un bun exemplu al cooperarii BEI cu economia romaneasca, careia BEI ii ofera servicii de finantare si consultanta accesibile pe termen lung, accelerand absorbtia granturilor UE si stimuland cresterea si ocuparea fortei de munca si imbunatatirea vietii cotidiene a cetatenilor.”

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Dezvoltarea retelei strategice de transport din Romania va fi benefica comertului si turismului si va alimenta direct economia reala, dar, la fel de important este si impactul pozitiv al conexiunilor mai rapide, drumurilor mai sigure si sistemelor de transport mai sustenabile in viata de zi cu zi a cetatenilor, de aceea ma bucur ca fondurile politicii de coeziune si resursele BEI sunt reunite pentru a asigura o conectivitate mai buna in Romania.”

Pentru Ionut Misa, Ministrul Finantelor Publice: „Acest nou imprumut este dovada bunei colaborari dintre Romania si BEI, avand ca scop incurajarea investitiilor in Romania, punerea in practica a Master Planului general de transport convenit cu Comisia Europeana si cresterea absorbtiei subventiilor UE pentru perioada de programare 2014-2020. Acordat in conditii financiare favorabile si pe termen lung, acest tip de facilitate reprezinta un sprijin suplimentar acordat efortului Guvernului roman de a crea sau mentine locuri de munca, de a reduce disparitatile sociale intre diferite zone si de a asigura bunastarea populatiei intr-un mediu benefic, toate conducand la o crestere durabila a economiei. Romania a beneficiat deja de alte patru facilitati similare: doua facilitati legate de perioada anterioara de programare UE, in valoare de 1,3 miliarde de euro, si alte doua pentru perioada de programare curenta, in valoare de 660 milioane de euro, care acopera proiectele de mediu din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Capital Uman.”

Finantarea BEI se acorda sub forma unui imprumut pentru programe structurale (SPL), care permite atat finantarea proiectelor mari de infrastructura, cat si a unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor lor limitate, nu ar putea beneficia de finantare directa de catre BEI.

Initiativa de asistenta tehnica JASPERS (asistenta comuna pentru sprijinirea proiectelor in regiunile europene - furnizata in comun de BEI si Comisia Europeana) a contribuit la pregatirea unor strategii de dezvoltare pe termen lung care stau la baza selectarii proiectelor care urmeaza a fi implementate cu fonduri din acest imprumut, verificand astfel si asigurand calitatea consistenta a proiectelor care urmeaza a fi efectuate.


Sursa: europa.eu

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016