Rectificarea bugetara a noului Guvern. Sase ministere importante pierd bani

de InfoInstitutii.ro 26 Nov. 2019 1428

Rectificarea bugetara a noului Guvern. Sase ministere importante pierd bani
UPDATE in 29 noiembrie 2019. Guvernul a adoptat proiectul de rectificare bugetara pentru anul 2019. Florin Citu, ministrul Finantelor, a anuntat ca a fost suplimentat bugetul pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei si cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor aferente PNDL.


Prin rectificarea bugetara, a fost suplimentat bugetul pentru acordarea pensiilor, alocatiilor de stat ai a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap. De asemenea, Executivul a mai acordat 766,6 milioane de lei pentru medicamente.

 

 

**********

Articolul initial

Iata mai jos care sunt ministerele care vor pierde sume uriase de bani si care sunt cele favorizate de Guvernul Orban:

 

Rectificarea bugetara - ministerele care primesc bani

  • Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: +3.982,3 milioane lei per sold astfel:

    • majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu 1.975,9 milioane lei ca urmare a:

- diminuarii veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma 1.423,6 milioane lei, datorata in principal incasarilor din contributia de asigurari sociale datorate de asigurati si
- majorarii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 552,3 milioane lei, in principal pentru asigurarea platii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie;

    • suplimentarea fondurilor destinate platii drepturilor de asistenta sociala pana la finele anului (pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii persoane cu handicap, indemnizatii pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului etc.).


 

  •     Ministerul Sanatatii: +2.898,9 milioane lei per sold, astfel:

    • suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate  cu 3.125,2 milioane lei;

    • diminuarea cheltuielilor bugetare ca urmare a gradului de executie a cheltuielilor, precum si a necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii in principal la cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila (-97,0 milioane lei), proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) si cheltuieli de personal (-28 milioane lei).
 

  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +1.763,7 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentara a 1.800 milioane lei pentru Programul National de Dezvoltare Locala, precum si pentru derularea proiectelor cu finantare externa nerambursabila (+10 milioane lei) si reduceri la alte naturi de cheltuieli in functie de gradul de executie si de necesarul de finantare pana la finalul anului al anumitor proiecte/programe. Astfel, s-au identificat economii in principal la transferuri intre unitati ale administratiei publice (-45,3 milioane lei) si bunuri si servicii (-1 milion lei);
     
  • Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale: +388,3 milioane lei, din care: -347 milioane lei Dobanzi, -129,7 milioane lei Subventii – Sustinerea exportului, a mediului de afaceri si a tranzactiilor internationale, +650 milioane lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, -50 milioane lei Plati in contul creditelor garantate si/sau subimprumutate, +15 milioane lei Contributia Romaniei la bugetul UE si +250 milioane lei Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
     
  • Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: +299,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea fondurilor necesare pentru derularea programelor de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv a Programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii START-UP NATION Romania (+300 milioane lei). S-au identificat economii la cheltuieli de personal (-1 milion lei);   
  • Ministerul Finantelor Publice: +236,0 milioane lei per sold. Se propune asigurarea suplimentara a 279 milioane lei pentru plata sumelor din titlurile de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare. S-au identificat economii la proiecte cu finantare externa nerambursabila (-15 milioane lei la propunerea ministerului) si la cheltuieli de capital (-28 milioane lei);

 

Rectificarea bugetara: ministerele care pierd bani

  • Ministerul Educatiei Nationale: -2.080,0 milioane lei, reprezentand in   principal economii la proiecte cu finantare externa nerambursabila. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finantare externa nerambursabila.

Totodata, pentru invatamantul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii  si a cheltuielilor din acestea  cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal si pentru realizarea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

  • Ministerul Afacerilor Interne: -1.187,8 milioane lei, per sold. Diminuarea propusa de catre minister este in principal de la proiecte cu finantare externa nerambursabila avandu-se in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului;
     
  • Ministerul Transporturilor: -1.084,2 milioane lei per sold. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului. S-au identificat economii in principal la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri catre institutii publice, pentru intretinerea infrastructurii feroviare si intretinerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investitii finantate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobanzi (-2,6 milioane lei) si rambursari de credite (-5,0 milioane lei). S-au alocat fonduri pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de care beneficiaza diferite categorii sociale (185,4 milioane lei) si pentru finalizarea proiectelor ISPA;
     
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: -1.065,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere executia cheltuielilor pe anul 2019 raportata la prevederile bugetare anuale. S-au identificat economii in principal la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 (- 950,0 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri intre unitati ale administratiei publice (-100,0 milioane lei), bunuri si servicii (-15,0 milioane lei), cheltuieli de capital (-2,3 milioane lei) si imprumuturi (-1 milion lei). S-au asigurat fonduri pentru cheltuielile de personal (2,46 milioane lei).
     
  •  Ministerul Fondurilor Europene: -302,3 milioane lei, propunerea avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii in principal la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-302,5 milioane lei la propunerea ministerului), cheltuieli cu bunurile si serviciile (-0,5 milioane lei) si alte transferuri (-0,53 milioane lei). S-au asigurat sume pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti (+1,3 milioane lei).
  • Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: -110,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere gradul de executie, precum si necesarul de finantare pana la finele anului 2019. S-au identificat economii  in principal  la active nefinanciare (-110,2 milioane lei) si la cheltuieli de personal (-0,9 milioane lei). S-au asigurat fonduri pentru plata cotizatiilor la organismele internationale (+0,2 milioane lei).
     

La acestea se mai adauga si Secretariatul General al Guvernului cu un minus de 227,5 milioane lei, per sold, propunerea avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, precum si necesarul estimat a se plati pana la finele anului; s-au identificat economii, in principal, la rambursari de credite, la dobanzi, la cheltuieli cu bunurile si serviciile, la alte transferuri, la subventii, la cheltuieli de capital si la cheltuieli de personal. In acelasi timp s-au majorat cu 28 milioane lei alocatiile pentru sustinerea cultelor religioase.

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016