Romania a primit prima transa din PNRR, in cuantum de 1,85 miliarde euro

de Ioana Stoica 03 Dec. 2021 561

Romania a primit prima transa din PNRR, in cuantum de 1,85 miliarde euro
Comisia Europeana a anuntat in data de 2.12.2021 plata primei transe din PNRR, in cuantum de 1,85 miliarde euro, parte din prefinatarea de 3,79 miliarde euro acordata Romaniei pentru acest an. Planul National de Redresare si Rezilienta este structurat pe cei 6 piloni prevazuti de Regulamentul Mecanismului de Redresare si Rezilienta si impartit in 15 componente, astfel incat sa acopere nevoile Romaniei si sa urmareasca concomitent prioritatile Comisiei Europene: tranzitia verde, transformarea digitala, crestere inteligenta, coeziune sociala si teritoriala, sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala, politici pentru generatia urmatoare, copii si tineri, informeaza Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE).


"Avem astazi prima confirmare ca Romania a negociat bine programul de rezilienta si s-a angajat fara posibilitate de intoarcere sa faca reformele cerute atat de catre Comisia Europeana, cat si de milioane de romani. Aceasta prima transa, care va fi urmata pana la finalul anului si de transa de prefinantare de 1,9 miliarde euro din imprumuturile alocate prin program, ne obliga sa depunem toate eforturile pentru indeplinirea urmatoarelor tinte, care nu sunt nici putine si nici usoare. Fac deci un apel la toti colegii din ministere si institutiile publice implicate sa considere aceste tinte ca prima prioritate in activitatea lor", a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.

 

Romania are pentru anul viitor o finantare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a caror accesare depinde de indeplinirea conditionalitatilor din program. Pentru anul 2021 si primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de tinte sau jaloane din care 5 sunt deja indeplinite, iar restul sunt in curs de realizare.

Banii din PNRR se acorda in transe bianuale, in functie de indeplinirea obiectivelor (jaloane si tinte). In total, sunt 507 de jaloane si tinte care trebuie realizate pana la 31 august 2026.

 

In total, Romania va beneficia de o finantare in suma de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare si Rezilienta pentru finantarea reformelor si investitiilor incluse in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Mai exact, este vorba de un grant in valoare de 14,24 miliarde de euro si de o finantare in valoare de 14,942 miliarde de euro, acordata in conditii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

 

Asigurarea tranzitiei verzi

 

PNRR prevede 3,9 miliarde euro pentru investitii in modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a cailor ferate electrificate sau cu zero-emisii. In plus, 2,7 miliarde euro vor fi investite pentru eficienta energetica si renovarea seismica a cladirilor multifamiliale si a cladirilor publice, in beneficiul mediului, concomitent cu asigurarea unor facturi scazute la energie. Valul renovarii va spori rezistenta cladirilor la cutremure si va imbunatati accesibilitatea acestora pentru persoanele cu dizabilitati si pentru varstnici. Reformele si investitiile in valoare de 855 milioane euro vor sprijini productia de energie curata, prin eliminarea treptata a productiei de energie pe carbune si lignit, utilizarea surselor regenerabile si a hidrogenului. Mai mult, PNRR include masuri de biodiversitate si pentru protectia mediului, care inseamna concret impaduriri si reimpaduriri, asigurarea de pepiniere forestiere, precum si alte masuri de biodiversitate pentru reconstructia ecologica si protectia speciilor, cu investitii in valoare de 1,1 miliarde euro.

 

Sprijinirea tranzitiei digitale

 

PNRR ofera 1,5 miliarde euro pentru digitalizarea administratiei publice in domenii-cheie, precum justitia, ocuparea fortei de munca si protectia sociala, mediul, managementul serviciului public si dezvoltarea competentelor, achizitiile publice, securitatea cibernetica, impozite si vami, cloud guvernamental si asigurarea de carti de identitate electronice pentru 8,5 milioane cetateni.
PNRR inseamna, totodata, investitii de 470 milioane euro pentru dezvoltarea unui sistem electronic integrat de sanatate, conectarea a peste 25.000 furnizori de servicii medicale si dezvoltarea sistemelor de telemedicina. In plus, 881 milioane euro vor fi alocati digitalizarii educatiei, pentru imbunatatirea competentelor pedagogice digitale, al continutului si echipamentelor educationale, precizeaza MIPE.

 

Consolidarea rezilientei economice si sociale

 

PNRR va sprijini o mai buna luare a deciziilor si sustenabilitatea fiscala, printr-un cadru bugetar consolidat, reforme ale administratiei fiscale si ale cadrului fiscal, reforma sistemului de pensii si un control mai bun al cheltuielilor. Acesta va sprijini imbunatatirea mediului de afaceri, prin masuri de consolidare a independentei sistemului judiciar si de imbunatatire a calitatii si eficientei acestuia, intensificand lupta impotriva coruptiei si sustinand un sistem decizional previzibil, informat si participativ. PNRR va contribui, de asemenea, la consolidarea rezistentei sistemului de sanatate, prin investitii de 2 miliarde euro pentru o infrastructura spitaliceasca moderna.

 

Sistemul educational va fi si acesta sustinut, prin masuri dedicate tuturor nivelurilor de educatie. In plus, reforma venitului minim de incluziune va simplifica si imbunatati sprijinul social pentru cei vulnerabili, creand, in acelasi timp, stimulente pentru angajare si formare.

 

PNRR-ul Romaniei va sprijini coeziunea teritoriala si sociala, prin dezvoltarea, modernizarea si decarbonizarea transportului rutier si prin imbunatatirea sigurantei rutiere, cu reforme si investitii in valoare de 3,9 miliarde euro.


Sursa: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016