de Mara Dobrin 17 Iul. 2018 754 |
Romania este un stat inovator modest, ce inregistreaza cele mai slabe performante din Uniune in acest domeniu (apr. 31% din media UE), potrivit tabloului de bord privind inovarea pentru 2018, publicat de Comisia Europeana vineri, 22 iunie. Totodata, ea este tara ce a inregistrat un declin important in performante comparativ cu 2010, inregistrand o scadere de apr. 15% a indexului de inovare.
El?bieta Bie?kowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a afirmat: „Tabloul de bord din 2018 arata inca o data ca Europa are mult talent si spirit intreprinzator, dar trebuie sa ne straduim mai mult sa transformam excelenta intr-un succes. UE, statele membre, regiunile si sectoarele industriale, inclusiv numeroasele IMM-uri, trebuie sa lucreze impreuna pentru a spori eficienta de alocare a economiei noastre, pentru a imbunatati functionarea pietei interne si pentru a contribui la garantarea faptului ca Europa ramane in avangarda internationala a inovarii.”
Sectoarele in care performantele Romaniei au inregistrat scaderi majore includ numarul doctoranzilor ce si-au absolvit studiile, antreprenoriatul bazat pe oportunitati, cheltuielile cu capitalul de risc sau comercializarea inovatiilor noi de pe piata sau a celor de firma. Singurul domeniu in care Romania depaseste media europeana este gradul de penetrare a tehnologiei de comunicatii in banda larga (broadband).
Pe ansamblul Uniunii, in medie, performantele in materie de inovare ale UE au crescut cu 5,8% incepand din 2010. In ultimii 8 ani, acestea au crescut in 18 state membre si au scazut in zece.
Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii, fiind urmata in clasament de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Luxemburg, care a intrat in acest an in grupul celor mai buni inovatori. La nivel global, UE isi reduce ecartul fata de Canada, Japonia si Statele Unite si isi mentine superioritatea fata de China, cu toate ca aceasta si-a imbunatatit performantele aproape de trei ori mai repede decat UE.
In domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca (resurse umane si mediu propice inovarii), Luxemburg (sisteme de cercetare atractive), Franta (finantare si sprijin), Irlanda (inovarea in IMM-uri, impactul asupra ocuparii fortei de munca si asupra vanzarilor) si Belgia (retele de inovare si colaborare).
Performantele in materie de inovare s-au imbunatatit cel mai mult in domeniul tehnologiilor in banda larga, al resurselor umane, precum si al atractivitatii sistemelor de cercetare, in special prin intermediul co-publicatiilor internationale. Cheltuielile publice in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea raman insa, ca procent din PIB, sub nivelul din anul 2010. Se asteapta ca, in urmatorii doi ani,performanta generala a UE in domeniul inovarii sa se amelioreze cu 6%.
Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, ofera o evaluare comparativa a performantelor tarilor din UE si ale catorva tari terte in domeniul cercetarii si inovarii. El analizeaza avantajele relative si dezavantajele sistemelor nationale de cercetare si inovare si ajuta statele membre sa evalueze domeniile in care trebuie sa isi concentreze eforturile pentru a obtine performante sporite in materie de inovare.
Sursa: europa.eu

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.