de Mara Dobrin 25 Iul. 2018 736 |
Comisia Europeana a transmis o scrisoare de punere in intarziere Romaniei, din cauza incapacitatii statului membru in cauza de a controla emisiile de dioxid de sulf provenite de la doua instalatii mari de ardere.
Conform Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), care protejeaza cetatenii impotriva emisiilor periculoase provenite de la instalatii industriale, statele membre trebuie sa respecte un plafon national de emisii pentru pulberi si pentru dioxid de sulf. Instalatiile incluse in planul national de tranzitie pot fi exceptate de la respectarea limitelor stricte de emisii pana in 2020, cu conditia respectarii limitei nationale.
Doua instalatii mari de ardere – Govora 2 si Deva 2 – au dus limitele de emisii ale Romaniei cu mult peste plafoanele nationale pentru dioxid de sulf si pulberi, cu efecte semnificative asupra mediului si sanatatii publice.
Intrucat Romania nu a luat masurile necesare pentru a preveni aceste depasiri, Comisia a decis sa deschida procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor si sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere. Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde; in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in luna iulie includ 146 de scrisori de punere in intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de stat membru, 14 avize motivate si 16 trimiteri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 80 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.
Pentru mai multe informatii despre procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.