de Mara Dobrin 02 Iul. 2019 1370 |
Comisia Europeana a anuntat ca institutiile de invatamant superior din intreaga Europa care vor face parte din primele aliante ale "universitatilor europene". Universitatea din Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative se afla printre universitatile selectate.
Din cele 54 de cereri primite, au fost selectate 17 universitati europene implicand 114 de institutii de invatamant superior din 24 de state membre (a se vedea anexa), pe baza unei evaluari realizate de 26 de experti externi independenti, inclusiv rectori, profesori si cercetatori, numiti de Comisie. Universitatile europene sunt aliante transnationale ale institutiilor de invatamant superior din intreaga UE, care impartasesc o strategie pe termen lung si promoveaza valorile si identitatea europeana. Initiativa este menita sa consolideze in mod semnificativ mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice si sa promoveze calitatea, caracterul incluziv si competitivitatea invatamantului superior european.
Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „Ma bucur sa constat ambitia primelor 17 universitati europene, care vor servi drept model pentru alte institutii din intreaga UE. Acestea vor permite urmatoarelor generatii de studenti sa cunoasca Europa prin efectuarea de studii in diferite tari. Sunt convins ca aceasta initiativa, un element esential al Spatiului european al educatiei, va constitui o schimbare radicala pentru invatamantul superior din Europa, stimuland excelenta si incluziunea.”
Universitatile europene selectate cuprind o gama larga de institutii de invatamant superior din intreaga UE, de la universitati de stiinte aplicate, universitati tehnice si universitati de arte frumoase pana la universitati polivalente si care desfasoara activitati intense de cercetare.
Universitatile europene vor deveni campusuri interuniversitare, in cadrul carora studentii, doctoranzii, cadrele didactice si cercetatorii vor putea circula fara oprelisti. Ei isi vor pune in comun expertiza, platformele si resursele pentru a furniza programe de invatamant sau module comune care sa acopere diverse discipline. Aceste programe de invatamant vor fi foarte flexibile si vor permite studentilor sa isi personalizeze educatia si sa aleaga ce, unde si cand sa studieze si sa obtina o diploma europeana. Universitatile europene vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea economica durabila a regiunilor in care sunt situate, intrucat studentii lor vor colabora indeaproape cu intreprinderi, autoritati municipale, cadre universitare si cercetatori pentru a gasi solutii la provocarile cu care se confrunta regiunile respective.
...citeste continuarea pe europa.eu >>>
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.