Sprijin guvernamental pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare

de Mara Dobrin 31 Mai. 2019 1528

Sprijin guvernamental pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare
Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru finantarea Programului de investitii, modernizare si dezvoltare a infrastructurii in statiunile balneare sau balneoclimatice.


Programul guvernamental are scopul sa stimuleze si sa incurajeze investitiile in unitatile medico-balneare si de recuperare, sa contribuie la crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publica, la crearea de noi locuri de munca, precum si calificarea si profesionalizarea personalului ce activeaza in domeniu.

Bugetul anual maxim al schemei de minimis este reprezentat de echivalentul in lei a 130 milioane de euro, iar bugetul alocat pentru 2019 este de 400 milioane de lei credite de angajament si 80 milioane de lei credite bugetare pentru realizarea de plati in baza angajamentelor legale emise.

Schema de ajutor este valabila pentru incheierea angajamentelor legale pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2022, cu respectarea prevederilor nationale si europene in domeniul ajutorului de stat.

Finantarea se face din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).

Prin Program se poate acorda fiecarui beneficiar o alocare financiara nerambursabila de maxim 200.000 euro, reprezentand maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului.

Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele cheltuieli eligibile:

 

  • lucrari de constructie, extindere si reabilitare de capacitati turistice de alimentatie publica si cazare, precum si a capacitatilor de tratament balnear;
  • constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor de sanatate, culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare;
  • achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice tratamentelor balneare;
  • constructia, extinderea si reabilitarea de centre de informare turistica si dotarea acestora;
  • alte obiective de investitii prin care societatile comerciale contribuie la dezvoltarea statiunii balneare respective;
  • cheltuieli cu achizitionarea si derularea de programe de formare si calificare profesionala a lucratorilor in unitati de alimentatie publica si unitatile hoteliere si  a specialistilor in domeniul sanatatii, angajati ai beneficiarului si implicati in implementarea proiectului finantat;
  • venitul salarial realizat timp de 12 luni pentru fiecare nou loc de munca creat si ocupat de specialisti in domeniul sanatatii, in urma implementarii proiectului pana la valoarea minima a 12 salarii medii brute pe economie, precum si contributiile obligatorii ale angajatorului aferente, conform prevederilor legale in vigoare.

Prin implementarea Programului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 1300 de beneficiari.

Beneficiarii au obligatia sa mentina investitiile realizate cu finantare prin Program cel putin 10 ani de la accesarea sumelor din acest program; in caz contrar, beneficiarii vor rambursa integral sumele obtinute ca sprijin financiar potrivit legislatiei in domeniul ajutorului de stat.


Sursa: Guvernul Romaniei

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016