de Ioana Stoica 20 Dec. 2022 306 |
Guvernul a aprobat in data de 19.12.2022, printr-o hotarare, Strategia nationala privind prevenirea institutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si accelerarea procesului de dezinstitutionalizare, 2022-2030, care vizeaza stabilirea unui cadru normativ specific necesar prevenirii institutionalizarii si sprijinirii procesului de dezinstitutionalizare a adultilor cu dizabilitati din Romania.
Romania si-a asumat, in cadrul PNRR, ca in perioada 2022-2026 sa accelereze procesul de dezinstitutionalizare inceput din anul 2015, prin doua acte legislative importante: hotararea de guvern pentru aprobarea strategiei nationale privind prevenirea institutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si legea pentru sustinerea procesului de dezinstitutionalizare. Prin aceste angajamente, Romania urmareste reducerea numarului de 16.911 persoane adulte cu dizabilitati institutionalizate in anul 2020, la 11.500 de persoane pana la data de 30 iunie 2026 si la 10.349 persoane institutionalizate pana la sfarsitul anului 2030, informeaza Ministerul Muncii.
Strategia dezinstitutionalizarii aduce schimbari majore prin 6 directii de actiune cu impact asupra sistemului de protectie a persoanelor cu dizabilitati, avand in vedere ca furnizarea serviciilor sociale se va orienta spre comunitate si nu spre institutii rezidentiale:
1. coordonarea procesului de dezinstitutionalizare la nivel national, judetean si local si de integrare in comunitate a persoanelor adulte cu dizabilitati;
2. asigurarea abordarii centrate pe persoana a tranzitiei la viata independenta si integrare in comunitate;
3. dezvoltarea serviciilor in comunitate pentru viata independenta a persoanelor adulte cu dizabilitati, inclusiv pentru prevenirea institutionalizarii;
4. pregatirea si motivarea personalului care lucreaza cu si pentru aceste persoane;
5. asigurarea suportului pentru familie in vederea sustinerii vietii independente in comunitate;
6. constientizarea societatii in vederea sustinerii vietii independente in comunitate a persoanelor cu dizabilitati.
Documentul adoptat prevede un Plan de actiune pentru implementarea strategiei, care contine un set de masuri specifice pentru prevenirea institutionalizarii si sprijinirea dezinstitutionalizarii adultilor cu dizabilitati din Romania, in completarea celor sase directii de actiune.
Finantarea masurilor din Planul de actiune este realizata de fiecare institutie publica implicata in absorbtia fondurilor externe nerambursabile, in limita sumelor alocate, precum si in limita fondurilor aprobate anual in bugetele acestor institutii.
Strategia contine si un Ghid pentru accelerarea procesului de dezinstitutionalizare, care propune activitati la nivelul centrelor, cum ar fi cele de planificare a planului individual de viata independenta si integrare in comunitate impreuna cu persoanele cu dizabilitati: activitati de instruire, campanii de constientizare si activitati de identificare a celor mai bune masuri de sprijin in comunitate pentru aceste persoane. Ghidul prezinta, totodata, etapele elaborarii planului de dezinstitutionalizare la nivelul centrului rezidential, de la elementele aferente pregatirii si implementarii, pana la etapele evaluarii si monitorizarii procesului.
Implementarea, monitorizarea si evaluarea Strategiei dezinstitutionalizarii este realizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, cu sprijinul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale. De asemenea, Autoritatea va publica rapoarte anuale de monitorizare a progresului implementarii Strategiei dezinstitutionalizarii, in al doilea trimestru al anului urmator pentru anul precedent, iar impactul tuturor masurilor va fi analizat printr-o evaluare intermediara in primul semestru al anului 2026 si al unei evaluari finale, in ultimul semestru al anului 2030.
Principala resursa financiara a strategiei o reprezinta fondurile externe nerambursabile, asigurate prin Planul National de Redresare si Rezilienta si Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala, in limita sumelor alocate.
De altfel, aprobarea Strategiei nationale privind prevenirea institutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si accelerarea procesului de dezinstitutionalizare face parte din proiectele/programele de investitii si reforme cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta, componenta C13. Reforme sociale – R2.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.