de Cristian Tanase 19 Ian. 2022 125 |
Schimbarile climatice par sa reprezinte una dintre cele mai mari provocari cu care se va confrunta omenirea in deceniile urmatoare. Principalul obiectiv al politicilor europene, si nu numai, in acest segment vizeaza mentinerea sub control a cresterii temperaturii medii anuale. Investitiile majore din fondurile publice, dar si private, par ca se vor indrepta spre aceste directii ceea ce va avea un impact asupra societatii in general. In aceasta provocare, este extrem de importanta perceptia cetatenilor a caror implicare in acest demers este deosebit de importanta.
Din perspectiva obiectiva, potrivit datelor Eurostat, la nivel global, dupa anul 2000, avem o crestere semnificativa a abaterii medii a temperaturii aproape de suprafata, valorile inregistrate variind anual intre 0,8 – 1,2 grade Celsius[1] fata de perioada post-industriala (Abaterea medie a temperaturii este un indicator care se calculeaza raportand temperatura medie anuala la nivelurile din perioada preindustriala (1850-1899). Situatia este foarte similara pentru Europa, cu mentiunea ca aici variatia este chiar mai insemnata: intre 1,5 si 2 grade Celsius post-2000. Cresterea deviatiei medii a temperaturii aproape de suprafata inseamna mai multa impredictibilitate si mai multe fenomene meteo extreme, cu efecte negative majore asupra oamenilor. Eurostat furnizeaza si date despre pierderile economice legate de clima. Daca in 1980, la nivel european, pierderile totale erau de 3,47 miliarde Euro, in 2019 acestea erau de 13,01 miliarde de Euro – in aproape patru decenii, aceste pierderi au crescut de 3,75 ori, informeaza Guvernul Romaniei.
Un alt aspect de luat in seama tine de temperaturile medii anuale, in functie de statia meteorologica. Datele sunt furnizate de catre INS si, pentru 18 statii meteorologice, ne permit sa comparam a anului 2018 cu temperatura medie a perioadei 1901 – 2000. Intre cele doua date se observa o crestere medie de 1,8 grade Celsius. Temperaturile nu cresc doar la nivel global, ci si in Romania.
Asa cum se poate vedea in Figura 1, 86% dintre romani sunt de parere ca, la nivel global, am avut schimbari climatice semnificative, ceea ce corespunde cu realitatea datelor obiective. Observam, totusi, ca proportia romanilor care cred ca am avut schimbari climatice semnificative in ultimii 30 ani este substantial mai mica (74%). Acest lucru inseamna ca un roman din patru crede ca, in ultimii 30 ani, fie am avut schimbari climatice minore ca importanta, fie ca ele nu au existat deloc. In ciuda cresterii temperaturii medii (asa cum am discutat mai sus), avem un numar deloc de neglijat de romani care trebuie convinsi de urgenta climatica.
Observam de asemenea ca 82% dintre romani sunt de parere ca schimbarile climatice au un impact economic semnificativ, ceea ce este coerent cu datele furnizate de catre Eurostat privind consecintele pierderilor economice legate de clima. Ceea ce este ingrijorator este ca doar 64% dintre romani afirma ca schimbarile climatice sunt produse de om, de activitatea economica, ceea ce face mai dificil efortul de convingere al celor mai mult de o treime dintre romani care vad cauza degradarii mediului dincolo de activitatea umana. Putin peste jumatate dintre romani cred ca schimbarile climatice au efecte negative, ceea ce scoate in evidenta nevoia de educatie despre schimbarile climatice.
In privinta evaluarii actiunii statului, doar 23% dintre romani sunt multumiti de activitatea institutiilor publice pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice. Ceea ce este incurajator, in acest context, este ca doar 3% dintre romani spun ca statul cheltuie prea mult in efortul de a reduce impactul schimbarilor climatice. Cat despre domeniile cele mai afectate de schimbarile climatice, 35% dintre romani identifica agricultura, care este intr-adevar unul din sectoarele cele mai vulnerabile; in plus, 22% identifica sanatatea, 12% padurile, 8% educatia si doar 3% industria.
...mai multe informatii utile despre mediu, depozitarea corecta a deseurilor si legislatia in vigoare cititi pe emediu >>>
Aceste evaluari generale s-ar putea sa fie totusi prea abstracte pentru romanii obisnuiti, asa ca este relevant sa vedem ce cred romanii despre fenomene care sunt conectate cu schimbarile climatice si pe care le experimenteaza constant. Asa cum se poate vedea in Figura 2, 72% dintre romani cred ca temperaturile au crescut in ultimii 30 ani in Romania, ceea ce este validat de catre datele INS. La fel, 72% spun ca astazi avem mai multa seceta decat acum 30 ani. In plus, 52% afirma ca avem mai multe inundatii ca in urma cu trei decenii, iar 46% ca avem mai multe incendii. Doar 22% sunt de parere ca ploua mai mult comparativ cu ultimii 30 ani si doar 1% spun ca ninge mai mult. In plus, chestionati sa spuna care fenomene meteorologice extreme produc cele mai negative efecte in momentul de fata in Romania, 30% indica seceta, 18% inundatiile, 16% furtunile, iar 13% canicula.
Datele privind perceptia romanilor despre schimbarile climatice au fost culese in cadrul proiectului „Romania Durabila”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitatea Administrativa 2014-2020, implementat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.