de Mihaela Croitoru 22 Mar. 2018 613 |
Turda este al 6-lea oras european ce primeste premiul pentru planificarea mobilitatii urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP - Award). Alaturi de ea, au mai fost premiate Viena si Igoumenitsa, ambele pentru mobilitate durabila, prima in categoria marilor orase, iar cea de-a doua intr-o categorie nou-infiintata, dedicata localitatilor urbane de dimensiuni mai reduse.
Ceremonia de decernare a distinctiilor europene a avut loc miercuri, 21 martie, la Bruxelles.
"Felicitari tuturor castigatorilor. Prin actiunile lor, aceste orase nu doar creeaza o Europa mai durabila, ci isi ajuta locuitorii sa se deplaseze intr-un mod mai ecologic, sanatos si placut. Sper ca actiunile lor sa ofere inspiratie si altora sa adere la mesajul central al Saptamanii europene a mobilitatii (EUROPEANMOBILITYWEEK) – mobilitatea durabila este alegerea potrivita pentru toata lumea", a declarat comisarul european pentru transport Violeta Bulc.
Cele trei orase au fost selectate de un juriu independent, format din experti in domeniul mobilitatii si transporturilor. Fiecare va beneficia de un videoclip de promovare a realizarilor in domeniu. Premiile le-au fost inmanate de comisarul european Violeta Bulc si de directorul general pentru mediu Daniel Calleja.
Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orasului Turda pentru viziunea clara de planificare, strategia robusta de finantare si obiectivele masurabile. Totodata, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei si potentialul sau de a constitui o inspiratie pentru alte localitati de dimensiuni similare (Turda avand in jur de cincizeci de mii de locuitori). De asemenea, juriul a considerat ca planul are un nivel de ambitie ridicat, data fiind dimensiunea relativ redusa a localitatii, in special in domeniul mobilitatii in comun. Celelalte doua finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitana Manchester (Marea Britanie) si Milano (Italia).
Mobilitate durabila - eforturi semnificative in acest sens
Premiile europene pentru mobilitate urbana durabila ofera recunoastere autoritatilor locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, in timp ce premiul SUMP recompenseaza performantele deosebite in planificarea acestui tip de mobilitate. Editia 2018 a celui din urma s-a concentrat pe mobilitatea in comun in procesul de planificare.
Saptamana europeana a mobilitatii (link is external) (EUROPEANMOBILITYWEEK) se desfasoara in fiecare an in perioada 16-22 septembrie, oferind oraselor europene posibilitatea de a testa alternative de transport durabil. Incurajarea alegerii unor modalitati de deplasare cum sunt mersul pe jos sau cu bicicleta are ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si imbunatatirea calitatii aerului, zonele urbane devenind astfel mai atragatoare ca loc de munca si viata.
Sursa: europa.eu

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.