de Mara Dobrin 12 Oct. 2018 953 |
Comisia Europeana a prezentat in 10 octombrie un raport cu privire la progresele inregistrate catre o uniune a securitatii efectiva si reala, invitand Parlamentul European si Consiliul sa isi finalizeze de urgenta activitatile privind initiativele prioritare din domeniul securitatii. Pentru a mentine dinamica pozitiva stabilita de liderii UE la reuniunea informala din Salzburg, raportul de miercuri prezinta initiativele in materie de securitate care vor fi decisive pentru finalizarea uniunii securitatii inainte de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din mai 2019.
Comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Securitatea cetatenilor nostri este si ar trebui sa ramana o prioritate pentru UE in fiecare zi. Consolidarea frontierelor noastre externe, imbunatatirea schimbului de informatii si realizarea interoperabilitatii tuturor sistemelor noastre de date, precum si protejarea cetatenilor nostri atat in mediul online, cat si pe teren - nu este timp de pierdut. Este momentul ca aceste promisiuni sa fie transpuse in realitate, deschizand astfel calea catre o uniune a securitatii efectiva si reala.”
Comisarul pentru uniunea securitatii, Julian King, a declarat: „Fie ca este vorba de utilizarea armelor chimice pe strazile noastre ori de atacuri cibernetice sponsorizate de stat, Europa se confrunta cu un pericol mai mare ca niciodata, iar europenii se asteapta ca noi sa actionam. Acum este momentul sa ne intensificam eforturile pentru a finaliza activitatile noastre privind uniunea securitatii. In ceea ce priveste terorismul, amenintarile cibernetice si amenintarile facilitate de tehnologiile informatice, in care spatiul online si lumea reala intra in coliziune, precum si in ceea ce priveste combaterea criminalitatii organizate, suntem mai puternici atunci cand actionam impreuna. Timpul ne preseaza: institutiile UE si statele membre trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru obtinerea de rezultate in aceasta activitate vitala si punerea in aplicare a actelor adoptate.”
In ultimii 3 ani, Comisia a luat masuri decisive pentru a inaspri normele in domeniul securitatii in interiorul UE si la frontierele sale externe. In discursul sau din 2018 privind starea Uniunii, presedintele Juncker a anuntat ca se vor lua masuri suplimentare pentru protejarea cetatenilor europeni – atat in mediul online, cat si in cel offline. Cu toate acestea, tentativele de atacuri teroriste, utilizarea armelor chimice pe strazile unui stat membru si, mai recent, atacul cibernetic contracarat asupra sediului unei organizatii internationale pun in evidenta faptul ca acum, mai mult decat oricand, Europa ramane o tinta si demonstreaza importanta din ce in ce mai mare a consolidarii securitatii si rezilientei noastre comune.
In acest sens, raportul reprezinta o contributie la discutiile din cadrul Consiliului European din 18-19 octombrie cu privire la securitatea interna.
Accelerarea lucrarilor privind dosarele prioritare din domeniul securitatii
Chiar daca a fost aprobata o serie de propuneri legislative elaborate de Comisie, exista in continuare multe dosare importante care trebuie sa fie definitivate de urgenta, inainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019. Prin urmare, Comisia solicita sa se accelereze aceasta activitate si sa se adopte cu celeritate dosarele ramase, in special dosarele identificate in Declaratia comuna, precum si noile masuri propuse de presedintele Juncker in discursul sau din 2018 privind starea Uniunii:
Ce masuri trebuie sa ia orice contabil pentru a nu avea probleme cu Regulamentului General privind Protectia Datelor Personale?
Ghidul GDPR pentru contabili va arata TOT!
Sau, mai exact, va arata cum trebuie sa va reganditi modul in care prelucrati date cu caracter personal, de zi cu zi, astfel incat sa nu comiteti abateri (fie si accidental) si sa nu materializati cumva cel mai sumbru scenariu – o amenda de 4% din cifra de afaceri a firmei >>>
Protejarea cetatenilor europeni in mediul online: un set amplu de masuri menite sa mareasca rezilienta cibernetica a UE si sa sporeasca capacitatile sale de securitate cibernetica a fost prezentat in septembrie 2017 si a fost urmat luna trecuta de o serie de propuneri destinate in mod specific sa protejeze securitatea alegerilor noastre. Avand in vedere operatiunile cibernetice ostile care au avut loc recent, este imperativ ca toate propunerile legislative sa fie definitivate cu prioritate. In plus, pentru a se asigura faptul ca platformele internet nu sunt utilizate in mod nociv pentru difuzarea in spatiul online a unor continuturi cu caracter terorist, noile norme propuse, in special obligatia de a se elimina continutul cu caracter terorist in termen de o ora, ar trebui sa fie aprobate de Parlamentul European si de Consiliu inainte de alegerile din mai 2019.
...citeste continuarea pe europa.eu >>>

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.