de Mihaela Croitoru 06 Iun. 2018 711 |
In anul 2017, in termeni nominali, romanii au avut o suma lunara de 3.392 lei pe gospodarie (1.291 lei pe persoana) si au cheltuit, in medie, 2.874 lei lunar pe gospodarie (1.094 lei pe persoana).
Cheltuielile lunare, reprezentand 84,7% din nivelul veniturilor totale, au fost in cea mai mare masura (34,3%) pe alimente si sucuri, 17,1% pe facturile la utilitati (intretinere apartament, apa, electricitate, gaze si alti combustibili) si 8,2% pe bauturi alcoolice, conform informatiilor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS).
Veniturile totale ale romanilor, in 2017:
– veniturile banesti au fost, in medie, 3062 lei lunar pe gospodarie (1166 lei pe persoana), iar veniturile in natura 329 lei lunar pe gospodarie (125 lei pe persoana).
– salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor).
– la formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,6%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,3%).
– mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Cheltuielile totale ale romanilor:
– principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
– cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).
...mai multe detalii pe INS >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.