de InfoInstitutii.ro 06 Nov. 2023 535 |
Va informam ca inspectorii din cadrul Directiei generala antifrauda fiscala (DGAF) au aplicat, in perioada 24 - 31 octombrie, 37 de amenzi contraventionale, in cuantum total de 1,3 milioane lei, din cauza abaterilor de la legislatia specifica comercializarii produselor accizabile, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
La nivelul DGAF a fost demarata operatiunea "Nargile", in cadrul careia sunt vizate entitatile economice care detin/comercializeaza produse accizabile armonizate din categoria "Alte tutunuri de fumat", implicit produsele denumite generic "Tutun de narghilea".
"In cadrul operatiunii "Nargile", in perioada 24 - 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifrauda la nivel national, cu scopul reducerii evaziunii fiscale si a comertului ilicit in domeniul comercializarii produselor accizabile din categoria "alte tutunuri de fumat" (amestec pentru fumat in narghilele).", se precizeaza in comunicat.
Inspectorii antifrauda au identificat abateri de la legislatia specifica comercializarii produselor accizabile, pentru sanctionarea carora au dispus 37 amenzi contraventionale in cuantum total de 1,3 milioane lei.
"In majoritatea locatiilor au fost identificate diverse amestecuri pentru fumat in narghilele, fara a fi marcate sau marcate cu timbre de provenienta ale unor tarii din UE sau non EU, respectiv in ambalaje fara specificatii privind provenienta. In acest sens au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcarii, iar pentru 19 locatii s-a dispus suspendarea activitatii de comercializare a produselor accizabile pe o perioada de o luna."
In acest context, la 16 dintre operatorii economici verificati au fost constatate cantitati semnificative de amestec pentru fumat in narghilele, respectiv 445 kg, pentru care au existat indicii temeinice a fi produse accizabile, depasind limita legala prevazuta de legislatie.
Astfel, au fost efectuate prelevari de probe in vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize si TVA datorat bugetului de stat. In functie de constatari, vor fi sesizate organele de urmarire penala.
DGAF recomanda tuturor agentilor economici sa se asigure ca produsele accizabile ce urmeaza a fi comercializate sunt conforme, in sensul ca sunt ambalate, etichetate si marcate fiscal conform legislatiei din Romania.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.