de Marius Matei 20 Nov. 2014 3040 |
Omisiuni de inregistrare in contabilitate, greseli de aplicare a politicilor contabile, greseli de interpretare/ matematice sau chiar diferite forme de frauda. Toate acestea reprezinta erori contabile, iar corectarea lor nu reprezinta deloc un proces simplu.
Contabilii din institutiile publice au o mare responsabilitate, mai ales ca legile sunt numeroase, contin multe aspecte intortocheate, iar modificarile legislative sunt tot mai dese. Ce ne facem atunci cu erori contabile?
Greselile din contabilitatea institutiilor publice pot fi descoperite fie in anul in care ar trebui facuta inregistrarea initiala, fie peste cativa ani. Indiferent de momentul descoperirii erorii respective, acestea se corecteaza in contabilitate la data la care au fost depistate.
In cazul in care o greseala din contabilitate se refera la exercitiul curent, automat corectia se va realiza precum o inregistrare normala, initiala, in conturile de venituri si cheltuieli:
In cazul in care veti descoperi omisiuni, declaratii eronate, ori alte greseli in situatiile financiare, generate de neutilizarea, ori de utilizarea gresita a unor informatii credibile, trebuie sa stiti ca acestea:
- erau disponibile la momentul in care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise
- ar fi putut fi obtinute si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare
Atentie! Pentru a modifica erorile contabile descoperite in cazul exercitiilor financiare precedente, nu veti modifica situatiile financiare ale acelor exercitii si nici ajustarea informatiilor comparative din respectivele situatii financiare!
Corectia se va face afectand rezultatul reportat! Astfel, inregistrarea va fi similara, indiferent de semnificatia erorii contabile.
Exemplu:

Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.