Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB dupa primele opt luni din 2024

de Cristian Tanase 30 Sep. 2024 69

Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB dupa primele opt luni din 2024
Va informam ca deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB dupa primele opt luni din acest an, de la 4,02% din PIB la sapte luni, conform informatiilor transmise de Ministerul Finantelor.


Executia bugetului general consolidat in primele opt luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 80,87 miliarde de lei lei, respectiv 4,57% din PIB, fata de deficitul de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni ale anului 2023, conform Ministerului mai sus citat.

Veniturile totale au insumat 375,76 miliarde lei in primele opt luni ale anului 2024, inregistrand un avans de 13,7% (an/an), sustinut de incasarile din venituri curente - in principal contributii de asigurari, TVA, impozit pe salarii si venit, impozit pe profit si venituri nefiscale, observa Agerpres.

 

Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 32,89 miliarde de lei, consemnand o dinamica pozitiva de 22,1% (an/an). Veniturile din impozitul pe salarii au inregistrat un avans de 20,4%, peste cresterea fondului de salarii din economie (17,3%), evolutia acestei categorii de incasari fiind influentata de modificarea reglementarilor privind facilitatile fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/2023 si Legea nr. 296/2023) si de majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata (H.G. nr. 900/2023, iar incepand cu data de 1 iulie 2024 H.G. nr. 598/2024).

 

Evolutii pozitive au fost inregistrate si in cazul incasarilor din impozitul pe veniturile din pensii (59,4%) si aferente declaratiei unice (11,8%). Dinamica incasarilor din impozitul pe dividende, desi in ameliorare, ramane inca in teritoriul negativ (-1,8%), pe fondul efectului de baza ridicat din ianuarie 2023 (cresterea semnificativa a dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cu retinerea cotei de impozit de 5%).

 

Contributiile de asigurari au inregistrat 124,86 miliarde de lei, in crestere cu 20,1% (an/an), peste evolutia fondului de salarii din economie. Evolutia acestor incasari a fost influentata pozitiv de modificarea reglementarilor privind facilitatile fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator, majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, iar negativ de restituirea sumelor retinute cu titlul de CASS din veniturile din pensii (efect bugetar de -0,14 miliarde lei, conform O.U.G. nr. 4/2023).

 

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 24,25 miliarde de lei, consemnand o crestere de 20,4% (an/an), sustinuta de avansul veniturilor din impozitul pe profit, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri de la agentii economici si impozitul pe profit de la banci comerciale. Evolutia acestei categorii de incasari a fost influentata negativ de redirectionarea din impozitul pe profit a sumei pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, conform Legii nr. 322/2021 (-0,4 miliarde lei).

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016