Drepturi suplimentare acordate salariatilor in institutii PUBLICE

de Cristian Tanase 14 Aug. 2024 1415

Drepturi suplimentare acordate salariatilor in institutii PUBLICE
"1. Salariatii pot beneficia saptamanal de minimum 2 litri de apa alcalina, imbuteliata achizitionat de institutie publica? Inscris in acord cu SINDICAT? Exista o baza legala de a achizitiona si achita de institutie astfel de Apa alcalina ? 2. In caz de boala grava sau incurabila a salariatului sau in familia acestuia (sot, sotie, copii minori sau cu varsta pana la maxim 26 ani, daca frecventeaza cursuri la o unitate de invatamant), acestia pot beneficia, la cerere, de 3 salarii medii brute pe economie de la institutie?


3. Angajatii care urmeaza cursuri universitare sau post universitare, cu o durata de cel putin 2 ani, potbeneficia de un numar suplimentar de 2 zile libere platite pe an, la cerere, in vederea sustinerii examenelor din sesiune, a lucrarii de licenta, de master sau de doctorat? 4. Angajatii a caror activitate presupune deplasari frecvente in teren, deplasari ce au o durata de peste 4 ore din programul zilnic de lucru (precum cei din cadrul controlului pe teren sau inspectii si supracontrol, fara a ne limita la acestia), pot beneficia de un numar suplimentar de 2 zile libere platite pe an, la cerere? 5. Cu ocazia zilei de nastere, salariatii unei institutii pot beneficia de o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna si care se acorda la cerere."

 

Raspunsul specialistilor: 

 

Masura acordarii unei cantitati de apa pentru salariati, in perioade de canicula, este prevazuta in OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca si in Normele de aplicare ale acesteia, aprobate prin HG 580/2000.
Legea prevede, la art. 1:

(1) Masurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.

 

La art. 4 din OUG nr. 99/2000 se prevede ca in perioadele cu temperaturi ridicate extreme una dintre masurile minimale pe care angajatorii trebuie sa le asigure pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb.

Prin urmare, referitor la apa, obligatiile instituite prin lege pentru angajatori este aceea de a asigura:

 

- apa minerala pentru salariati (formularea din OUG 99/2000 este una generala „apa minerala adecvata”)


- cantitate: 2-4 litri/persoana/schimb.

Din analiza celor doua acte normative nu am identificat nicio referire suplimentara la calitatile chimice ale apei minerale si nici la la modul in care se asigura de catre angajator distribuirea apei – imbuteliata sau in alt mod.
In anul 2024, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana, valoarea financiara anuala a normelor de echipare si valoarea financiara a drepturilor de echipament se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.


In anul 2024, institutiile si autoritatile publice nu acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de munca/serviciu ori la trecerea in rezerva. Prevederile nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

 

Articolul X din OUG 115/2023:
 

(1) In anul 2024, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, nu acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de munca/serviciu ori la trecerea in rezerva.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
 

Articolul XI din acelasi act normativ, prevede:

 

Conform art. IV alin. (2) din OUG 115/2023, in anul 2024, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora premii.
Pe langa sarbatorile legale si concediul de odihna, angajatii au dreptul sa primeasca zile libere platite pentru anumite evenimente speciale petrecute in familie, potrivit Codului muncii.
 

Articolul 152 prevede urmatoarele:
 

(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Conform articolul 152 -2  alin.(1), salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
(2) Absentarea de la locul de munca prevazuta la alin. (1) nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
(3) Angajatorul si salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenta, precizata la alin. (1), in limita numarului de zile prevazute la alin. (2).

 

Articolul 153 stipuleaza ca  pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata, iar durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala iar acestea  se pot acorda cu sau fara plata. Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

 

Potrivit articolul 157, in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. de mai sus se stabileste de comun acord cu angajatorul. Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul, conform art.158 Codul muncii.


Astfel, angajatii care beneficiaza de zilele libere platite pentru evenimente speciale sunt cei care au aceste drepturi negociate prin contractul colectiv de munca.

In concluzie, celelalte drepturi ( zile libere platite) , de care pot beneficia salariatii institutiei se negociaza prin Contractul Colectiv de Munca si se regasesc si in Regulamentul intern, insa toate aceste drepturi negociate se vor acorda in limitele si cu respectarea prevederilor legale sus mentionate.  
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016