Persoana fizica nerezidenta si drepturile de autor. OBLIGATIILE fiscale si declarative

de Florentina Buzea 01 Nov. 2024 150

Persoana fizica nerezidenta si drepturile de autor. OBLIGATIILE fiscale si declarative
Va informam ca, daca o persoana fizica nu este rezidenta in Romania, ea va fi tratata ca persoana fizica nerezidenta. Veniturile din drepturi de autor sunt venituri de natura redeventelor in sensul definitiei de la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal si sunt supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.


Iata un studiu de caz relevant, prezentat pe PortalInstitutiiPublice:

 

"Dorim incheierea unui contract de prestatie artistica pe Legea 8/1996 cu cetatean strain - nerezident Moldova, in valoare de 10.000 lei net, dumnealui a trecut suma neta in oferta. Care este suma bruta, ce taxe trebuie sa calculam, sa retinem si cum il declaram? Citind despre situatie fiind nerezident, eu inteleg asa, aplicam conventia dintre cele 2 state pentru evitarea dublei impuneri, fiind persoana fizica cota de impozitare de 10%, impozitul se retine la sursa si il declaram in formularul 100, ulterior 207. Pentru inregistrarea fiscala a persoanelor fizice nerezidente, institutia, in calitate de platitor de venit poate solicita Formularul 030 pentru a obtine NIF-ul, iar in formularul 207 il vom inregistra ca venituri din redevente. Si alta intrebare, la momentul prezent la contractele pe drepturi de autor facem doar retinerea impozitului minus cota forfetara neimpozabila de 40% din venitul brut, este corect...fara CAS si CASS. Cand avem obligativitatea retinerii contributiilor sociale?"


Raspunsul specialistilor: 


Societatea din Romania, in calitate de platitoare de venit este cea care trebuie sa retina la sursa impozitul datorat de persoana fizica nerezidenta, sa-l declare si sa-l achite la bugetul de stat.

 

STOP! BLACK FRIDAY a inceput!

Doar acum poti CUMPARA lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile, cu o REDUCERE de -60% si TRANSPORT GRATUIT!

CE, CAT si CUM deduceti fiscal pentru a nu avea probleme cu ANAF-ul? Lucrarea va arata cum sa aplicati corect legislatia privind deducerea cheltuielilor, sa stiti exact care sunt limitele in care anumite cheltuieli se pot deduce, COMANDA ACUM >>>
 

Astfel, impozitul este de 10% la venitul brut (se tine cont de faptul ca este rezidenta fiscal in Moldova, stat cu care exista incheiata conventie de evitare a dublei impuneri) si se retine la sursa la momentul platii venitului din drepturi de autor catre persoana fizica nerezidenta.

Impozitul se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre persoana fizica nerezidenta, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul conform art. 224 alin. (1), alin. (4) din Codul fiscal si se declara pe baza declaratiei D100.

 

Anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, societatea platitoare de venit din Romania trebuie sa depuna in temeiul art. 231 alin. (1) din Codul fiscal si formularul de declaratie informativa D207.

Contributiile sociale obligatorii:

Separat de problema impozitului pe venit, persoana fizica in cauza trebuie sa-si reglementeze si situatia de contribuabil la sistemele de asigurari sociale din Romania deoarece rezidenta/nerezidenta fiscala se aplica doar in cazul impozitelor directe (impozitului pe venit), nu si contributiilor sociale obligatorii. Faptul ca o persoana este nerezidenta fiscal intr-un stat nu inseamna neaparat ca acea persoana a pierdut calitatea de contribuabil in sistemul de securitate sociala din statul respectiv.

Anul 2024 aduce ca schimbare principala faptul ca venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se calculeaza prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

 

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, art. 70 din Codul Fiscal stabileste ca venitul net se calculeaza prin scaderea unei cote forfetare de 40% din venitul brut. Este o abordare simplificata, care faciliteaza calculul venitului net pentru contribuabili.

Art. 72 si 73 abordeaza modul de impozitare a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Impozitul pentru aceste venituri este calculat si retinut de platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 10% la venitul brut si trebuie platit la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare.

Pentru anul 2024, impozitul pe veniturile din drepturi de autor se determina prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului net. Acest impozit este retinut la sursa de catre entitatile care platesc aceste venituri, in momentul efectuarii platii.

 

Venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea operelor de arta monumentala, este calculat de catre entitatile platitoare (persoane juridice sau alte organizatii ce tin evidenta contabila) prin scaderea din venitul brut a unei cote forfetare de 40%. De exemplu, la un contract cu valoarea bruta de 10.000 lei, impozitul se va calcula scazand 40% din suma bruta. Astfel, impozitul retinut la sursa va fi de 10% din 6.000 lei (10.000 lei minus cota forfetara), adica 600 de lei.

Cetatenii straini care obtin venituri din vanzari de locuinte, dividende, contracte de inchiriere/leasing, sau orice alte venituri supuse impunerii la sursa, sunt obligati sa obtina codul NIF.

 

Pentru obtinerea acestuia trebuie sa depuna Declaratia de inregistrare fiscala – formular 030, in termen de maxim 30 de zile de la obtinerea primului venit.

In plus, codul NIF este necesar pentru a se evita  dubla taxare si sa nu se  plateasca taxe mari atat in Romania, cat si in tara Moldova.

In ipoteza in care persoana fizica nu are calitatea de contribuabil si de asigurat in sistemele de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate (de securitate sociala) din Romania, societatea platitoare de venit nu are nicio obligatie pe linia contributiilor sociale obligatorii datorate in Romania.

 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016