PROCEDURA de primire a unei de donatii, in cazul unei institutii PUBLICE

de InfoInstitutii.ro 17 Apr. 2023 1615

PROCEDURA de primire a unei de donatii, in cazul unei institutii PUBLICE
"Va rog sa ne transmiteti care este procedura de primire sub forma de donatie, din partea unei asociatii, a unui mijloc fix nou (avand factura de achizitie), de catre o institutie din subordinea consiliului judetean." Raspunsul specialistului:


Potrivit art. 290 alin. (3) din Codul administrativ, acceptarea donatiilor si a legatelor facute catre unitatile administrativ-teritoriale se aproba prin:

 

a) hotarare a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ori a consiliului local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, pentru donatiile si legatele de bunuri imobile;
b) hotarare a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ori a consiliului local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, pentru donatiile si legatele de bunuri mobile a caror valoare de piata este mai mare de 500.000 lei;
c) dispozitia conducatorului organului sau institutiei administratiei publice locale, pentru donatiile si legatele de bunuri mobile a caror valoare de piata este mai mica sau egala cu 500.000 lei.


In situatiile prevazute la alin. (3) lit. b) si c), determinarea valorii de piata se realizeaza de catre un evaluator, contractat in conditiile legii. Plata serviciilor corespunzatoare evaluatorului se asigura din bugetul statului, respectiv din bugetul unitatii administrativ-teritoriale, dupa caz.

 

Donatiile si legatele cu sarcini sau pentru care exista restante de impozite sau taxe pot fi acceptate in conditiile art. 290 alin.(5) din Codul administrativ.

Prin urmare, pentru a determina exact in ce situatie sunteti, apreciem necesara determinarea valorii bunului ce se doreste a fi donat catre institutia publica in cauza. Dupa cum se observa, determinarea valorii de piata se realizeaza de catre un evaluator, contractat in conditiile legii.

 

In situatia in care, urmare a evaluarii valorii bunul mobile ce se doreste a fi acceptat de catre institutia publica are o valoare de piata mai mica sau egala cu 500.000 lei, acesta se accepta prin dispozitia conducatorului organului sau institutiei administratiei publice locale.


Avand in vedere ca potrivit art. 1011 din Codul civil, donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute, apreciem ca in dispozitia conducatorului autoritatii sau institutiei publice beneficiare trebuie sa se precizeze si persoana mandatata de acesta sa indeplineasca formalitatile necesare autentificarii si incheierii respectivului contract de donatie.

 

Bunurile mobile corporale cu o valoare de pana la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointe al partilor, insotit de traditiunea bunului (alin.(3) al art. 1011 din Codul civil).
Prin urmare, apreciem ca pasii ce trebuie urmati sunt:

 

- contractarea unui evaluator, in conditiile legislatiei privind achizitiile publice prin care se determina valoarea de piata a bunului;
- intocmirea deciziei conducatorului institutiei publice beneficiara a donatiei (daca valoarea de piata a bunului este mai mica sau egala cu 500.000 de lei) in care se precizeaza persoana mandatata cu formalitatile notariale  si sa semneze contractul de donatie (daca e cazul, in functie de valoarea bunului si daca e alta persoana decat conducatorul/reprezentantul legal al instituiei);
 

- intocmirea sau verificarea contractului de donatie (daca e cazul, in functie de valoarea acestuia, si daca exista un model intocmit la nivelul institueiei publice beneficiare si daca acesta este agreat de cabinetul notarial unde se autentifica donatia).
 

Totodata, apreciem util sa se determine, inclusiv in decizia conducatorului, modul in care sunt suportate taxele notariale aferente contractului de donatie (daca valoarea acestuia depaseste 25.000 de lei si nu se poate realiza dar manual).
 

Un raspuns oferit de catre specialistii de la PortalInstitutiiPublice. Da Click AICI pentru mai multe explicatii si studii de caz oferite de experti in domeniu.

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016