Romania cunoaste o crestere economica puternica pe fondul deteriorarii fiscale

de Mara Dobrin 01 Iun. 2017 2141

Romania cunoaste o crestere economica puternica pe fondul deteriorarii fiscale
Potrivit previziunilor economice de primavara pentru Romania, PIB-ul real urmeaza sa inregistreze in continuare o crestere puternica, in contextul relaxarii fiscale si al cresterilor salariale. Somajul s-a redus semnificativ in 2016 si se asteapta sa ramana la nivele scazute si in 2017 si 2018. Cu o crestere economica peste potential, inflatia se estimeaza ca va creste la randul sau.


Se preconizeaza adancirea deficitului bugetar in urma reducerilor de taxe si a cresterii cheltuielilor publice. Legea salarizarii unitare prezinta un risc negativ semnificativ pentru prognoza fiscala.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Europa intra in cel de al cincilea an de crestere consecutiva, sprijinita de politici monetare acomodative, o mai mare incredere a mediului de afaceri si a consumatorilor si consolidarea schimburilor comerciale internationale.

De asemenea, este imbucurator faptul ca gradul ridicat de incertitudine care a caracterizat ultimele douasprezece luni ar putea incepe sa scada, insa, in zona euro, redresarea ramane inegala in ceea ce priveste crearea de locuri de munca si investitiile. Abordarea cauzelor acestei divergente reprezinta principala provocare pe care trebuie sa o solutionam in lunile si anii care urmeaza.”

Pe ansamblul Uniunii, economia a intrat in al cincilea an de redresare, care se face simtita, in prezent, in toate statele membre ale UE. Se preconizeaza ca aceasta va continua, intr-o mare masura, intr-un ritm constant, in 2017 si 2018.

Previziunile arata ca:

-  cresterea economica la nivel mondial va inregistra o tendinta ascendenta, deoarece economia globala s-a intensificat la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, pe masura ce s-a accelerat, simultan, cresterea economica in numeroase tari cu economii dezvoltate si emergente;

-  crestere temporara a inflatiei globale, in principal din cauza cresterilor pretului petrolului;

-  consumul privat va inregistra o incetinire in functie de inflatie si o mentinere la acelasi nivel a investitiilor;

-  rata somajului va continua sa scada, ramanand insa la un nivel ridicat in numeroase tari;

-  starea finantelor publice se imbunatateste, atat ponderea deficitului bugetar in PIB, cat si ponderea datoriei brute in PIB preconizandu-se ca vor scadea in 2017 si in 2018, atat in zona euro, cat si in UE;

-  riscurile ce afecteaza previziunile sunt mai echilibrate, insa valorile prognozate continua sa evolueze in sens negativ.

Aceste previziuni se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la cursurile de schimb, ratele dobanzilor si preturile produselor de baza la data de 25 aprilie 2017. Ipotezele privind rata dobanzii si pretul produselor de baza reflecta asteptarile pietei, astfel cum rezulta din pietele instrumentelor derivate la momentul realizarii previziunilor.

Pentru toate celelalte date integrate in previziuni, inclusiv ipotezele privind politicile publice, aceste previziuni iau in considerare informatiile disponibile pana la data mentionata mai sus. Cu exceptia cazului in care politicile sunt anuntate in mod credibil si sunt detaliate in mod corespunzator, proiectiile presupun absenta modificarilor de politica.


Sursa: europa.eu

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016