de Marius Matei 28 Iun. 2016 2464 |
Tinand cont ca legislatia privind taxa pe valoare adaugata a suferit o serie de modificari de la inceputul anului, vom analiza in continuare un studiu de caz in acest sens:
O institutie publica inregistrata in scopuri de TVA inchiriaza un spatiu de depozitare intr-un port unei societati din Germania. Cum se emite factura, cu sau fara TVA?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Operatiunile impozabile in Romania sunt reglementate de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, adica cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
- locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
Pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa (formular 390), indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul operatorilor intracomunitari, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
Astfel cum este prevazut la pct. 14 alin. (2) lit. g) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol,
Asadar, serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, potrivit pct. 14 alin. (2) lit. g) din normele metodologice.
Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum arendarea, concesionarea, leasingul sau inchirierea de bunuri imobile, altele decat cele reglementate la alin. (3), inclusiv depozitarea de bunuri pentru care este atribuita o anumita parte din bunul imobil pentru uzul exclusiv al clientului.
Asadar, in situatia in care, in baza contractului incheiat intre parti, o anumita parte din spatiul de depozitare dintr-un bun imobil este acordat pentru uzul exclusiv al clientului, serviciile sunt considerate servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile pentru care locul prestarii este considerat a fi in Romania, conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile sunt impozabile in Romania, fiind indeplinite cumulativ cele patru conditii prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal iar factura se va emite cu TVA, cu exceptia cazului in care este aplicabila o scutire de TVA.
Sursa: Portal Institutii Publice
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.