Servicii executate de terti - reflectarea in contabilitate a cheltuielilor

de Ioana Stoica 17 Feb. 2023 1151

Servicii executate de terti - reflectarea in contabilitate a cheltuielilor
Potrivit contabilitatii de angajamente, cheltuielile reflecta costul bunurilor si serviciilor utilizate in vederea realizarii serviciilor publice sau veniturilor, dupa caz, precum si subventii, transferuri, asistenta sociala acordate, aferente unei perioade de timp. Cheltuielile cu serviciile se recunosc, potrivit dispozitiilor cuprinse in OMFP 1917/2005, in perioada cand serviciile au fost prestate si lucrarile executate, indiferent de momentul cand a fost efectuata plata acestora.


"O factura emisa de o societate media pe ce cont trebuie inregistrata? Cand zic media ma refer la acea societate care filmeaza sedintele Consiliului Local. Eu as inregistra pe 51.01.03.20.01.09."

 

Raspunsul specialistilor: 

 

Contabilitatea cheltuielilor se tine pe grupe de cheltuieli, dupa natura si destinatia lor.

 

Principalele grupe de cheltuieli sunt: cheltuieli privind stocurile, cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, cheltuieli cu alte servicii executate de terti, cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu personalul, alte cheltuieli operationale, cheltuieli financiare, alte cheltuieli finantate din buget, cheltuieli de capital, amortizari si provizioane, cheltuieli extraordinare.  

 

Cheltuielile cu lucrarile si serviciile executate de terti includ:

 

- energie si apa (contul 610);
- intretinere si reparatii (contul 611);


- chirii (contul 612);
- prime de asigurare (contul 613).
- deplasari, detasari, transferari (contul 614).

 

Cheltuielile cu alte servicii executate de terti includ:

 

- comisioane si onorarii (contul 622);
- protocol,reclama si publicitate (contul 623);
- transportul de bunuri si personal (contul 624);
- servicii postale si taxe de telecomunicatii (contul 626);
- servicii bancare si asimilate (contul 627);
- alte servicii executate de terti (contul 628);
- alte cheltuieli autorizate prin dispozitii legale (contul 629).

 

In ceea ce priveste cheltuielile cu serviciile prestate de terti care au fost facturate si care fac obiectul analizei, consideram ca acestea se pot inregistra urmand formula 628 = 401 cu particularilatile detaliate mai sus. Astfel, cu ajutorul contului 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” se tine evidenta cheltuielilor cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa.

 

In debitul contului se inregistreaza cheltuielile efectuate cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa, iar in credit, la sfarsitul perioadei, repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.

 

Soldul contului, inaintea operatiunilor de inchidere reprezinta totalul cheltuielilor cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa, efectuate in cursul perioadei.

 

La sfarsitul perioadei, dupa efectuarea operatiunilor de inchidere, contul nu prezinta sold. Contabilitatea analitica se tine pe fiecare sursa de finantare, pe structura clasificatiei bugetare.


Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” se debiteaza prin creditul contului 401 „Furnizori” pentru a reflecta sumele datorate pentru alte servicii executate de terti.
Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” se crediteaza la sfarsitul perioadei prin debitul conturilor 121 „Rezultatul patrimonial”, in vederea inchiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial, respectiv 481 „Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate”, pentru inchiderea contului de cheltuieli la institutiile subordonate, cu suma cheltuielilor transmise institutiei superioare.

 

In masura in care cheltuieli cu serviciile prestate de terti de natura celor analizate sunt de natura altor cheltuieli autorizate prin dispozitii legale, se va utiliza contul 629 „Alte cheltuieli autorizate prin dispozitii legale” care urmeaza aceleasi functiuni precum contul 628.

In cadrul institutiilor publice, contabilitatea cheltuielilor se tine in conturi distincte, dupa natura si destinatie, urmand ca respectivele conturile de cheltuieli sa se dezvolta in analitic pe structura clasificatiei bugetare.

 

Structura contului contabil va fi urmatoarea: 1. simbolul contului din planul de conturi; 2. capitolul; 3. sursa de finantare a cheltuielii (bugetul de stat; bugetele locale; bugetul asigurarilor sociale de stat; bugetul asigurarilor pentru somaj; bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate; bugetul fondurilor externe nerambursabile; bugetul institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii; cheltuieli evidentiate in afara bugetelor locale); 4. subcapitolul; 5. titlul; 6. articolul; 7. alineatul; 8. subalineatul (paragraful).

 

Astfel, pentru reflectarea cheltuielilor care fac obiectul analizei in bugetul local de venituri si cheltuieli apreciem ca se va utiliza codificarea 51.01.03.20.01.09 care corespunde cheltuielilor cu materiale si prestarile de servicii cu caracter functional, pentru inregistrarea in contabilitate contul de cheltuieli 628 dezvoltandu-se in analitic pe structura clasificatiei bugetare, conform celor detaliate mai sus.

 

Un raspuns oferit in februarie 2023 de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in contabilitate si administratie publica. 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016