Activitatea de voluntariat intr-un spital poate fi considerata VECHIME in munca?

de Ioana Stoica 14 Aug. 2023 3181

Activitatea de voluntariat intr-un spital poate fi considerata VECHIME in munca?
"Pot participa la concursurile organizate de spital, in vederea ocuparii unui post vacant de asistent medical, respectiv post vacant de infirmier, persoanele fara vechime in munca dar care au desfasurat activitate de voluntariat in cadrul unui spital, pe o perioada de 6 luni, ca asistent medical, respectiv infirmier?


Deoarece Ordinul nr 1470/2011 prevede conditia specifica pentru ocuparea unui post vacant de asistent medical - 6 luni vechime in specialitate, iar pentru ocuparea unui post vacant de infirmier - 6 luni vechime in activitate, va rog sa-mi precizati daca aceste persoane trebuie incadrate numai ca asistent medical debutant, respectiv infirmier debutant, pe posturi corespunzatoare de debutanti."

 

Raspunsul specialistului: 

 

Potrivit at. 10 alin.(2) din Legea nr.78/2014, activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.

 

Se observa astfel, ca activitatea de voluntariat nu este echivalenta cu vechimea in munca, ci se considera exoperienta profesionala.

 

Dovada vechimii in munca poate fi facuta:

 

- prin carnetul de munca, pentru perioada pana la data de de 31 decembrie 2010;
- prin adeverinta eliberata de angajator, pentru perioada de dupa data de 31 decembrie 2010.

 

Asadar, vechimea in munca este cea definita si stabilita de Codul muncii si poate fi constitutia si din perioade asimilate, daca legea prevede acest lucru.
Vechimea in specialitate este definita de Codul administrativ (art.424 alin.(3)) ca fiind vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. 

 

Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.

 

Dispozitiile art. 424 din Codul administrativ nu se aplica si personalului contractual in conditiile in care prevederile art. 551 alin. (3) nu fac trimitere si la acest text de lege. Astfel, asa cum rezulta din dispozitiile art. 538 alin. (2) din Codului administrativ, dispozitiile aplicabile personalului angajat in temeiul unui contract individual de munca in cadrul unei autoritati sau institutii publice se completeaza cu prevederile din Codul muncii. Or, potrivit art.16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

 

Dispozitiile art. 23 din Legea nr. 78/2014 instituie posibilitatea (nu si obligatia) ca autoritatile sau institutiile publice sa includa, drept criteriu de selectie pentru ocuparea unui post, dobandirea unei experiente profesionale in baza activitatii de voluntariat, o astfel de experienta putand constitui, daca a fost mentionata expres drept criteriu de selectie, o modalitate de departajare intre candidati.


Prin urmare, din analiza dispozitiilor legale sus-mentionate, activitatea de voluntariat nu reprezinta vechime in munca.
Avand in vedere ca OMS nr.1470/2011 impune conditia unei vechimi minime in munca sau in specialitate pentru ocuparea functiilor de asistent medical sau infirmier pentru alte grade decat cele de debutant, apreciem ca perioada desfasurata ca voluntar nu poate fi valorificata, respectivele persoane putand ocupa doar functii aferente gradului debutant.

 

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica.

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016