ATRIBUTIILE functionarului public/personalului contractual coordonator de compartiment/serviciu

de Ioana Stoica 19 Feb. 2024 343

ATRIBUTIILE functionarului public/personalului contractual coordonator de compartiment/serviciu
"In conditiile in care in cadrul unui serviciu/compartiment al institutiei publice, sunt numiti functionari publici de executie sau salariati contractuali de executie ca si coordonatori ai serviciului/compartimentului, acestia pot intocmi fisele de post si rapoartele de evaluare pentru personalul din cadrul serviciului/compartimentului, care practic le sunt colegi si nu subordonati (avand specificat si in fisa postului acest lucru)?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Codul muncii prevede ca fisa postului cuprinde atributiile postului. Stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat constituie un drept al angajatorului, insa este necesar ca atat la incheierea contractului individual de munca, cat si ulterior, in cazul modificarii atributiilor, sa existe acordul partilor cu privire la continutul lor. Bineinteles, salariatului ii revine obligatia corelativa ca, pe parcursul executarii contractului individual de munca, sa indeplineasca atributiile ce ii revin conform fisei postului.

Fisa postului il ajuta pe salariat sa cunoasca exact care ii sunt atributiile, obligatiile, respectiv responsabilitatile sale, putand fi impiedicate astfel eventuale abuzuri ale angajatorului in legatura cu aria de activitate a salariatului.

 

De asemenea, fisa postului isi gaseste utilitatea in sfera angajatorului. Pe de o parte, cu ajutorul fisei postului, angajatorul poate combate eventuale sustineri neintemeiate ale salariatului, prin care reclama ca anumite atributii nu sunt in sarcina sa. Pe de alta parte, fisa postului sta la baza unor demersuri/proceduri pe care angajatorul le poate initia in campul muncii – de exemplu, cercetarea disciplinara si aplicarea sanctiunii disciplinare, evaluarea profesionala a salariatului, desfiintarea postului din structura organizationala etc. – acestea putand fi implementate cu succes (pe langa alte aspecte relevante fiecarei proceduri in parte) doar prin raportare la atributiile din fisa postului.

 

Potrivit art 40 alin. (1) lit. a) si b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul are, in principal, dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii si sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii.
Depturile prevazute de lege in cuprinsul art. 40 din Codul muncii exprima pozitia complexa a angajatorului care dispune de prerogativele: organizatorica, de orientare, indrumare si control a salariatilor sai, precum si cea disciplinara.

Dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii este o consecinta a demersului angajatorului care isi afecteaza resursele materiale, financiare si mobilizeaza resursele umane, in scopul desfasurarii unor activitati comerciale, sociale ori culturale etc., asumandu-si riscul acestei activitati.

 

Ca urmare, el este singurul in drept sa stabileasca structura organizatorica a unitatii – organigrama acesteia – numarul si denumirea compartimentelor (subunitati, sectii, directii, ateliere, servicii, birouri, posturi etc.), relatiile de colaborare/subordonare intre acestea (prin regulament de organizare si functionare), regulile de desfasurare a activitatii in unitate (prin regulament intern) etc.


 
Dreptul angajatorului de a stabili atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii ii confera acestuia dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, acesta avand ca o consecinta si dreptul de a stabili atributiile salariatilor, potrivit fiecarui post (functii) din organigrama.

Aceste atributii se regasesc, de regula, in fisa postului, anexa la contractul individual de munca. De retinut este ca atributiile respective trebuie sa fie conforme cu dispozitiile legii.

Prin urmare, in opinia noastra, legea confera in favoarea angajatorului prerogativa organizarii activitatii institutiei si posibilitatea ca prin intermediul fisei de post sa stabileasca atributiuni specifice fiecaruia dintre salariati.

 

Astfel, daca printr-o decizie si/sau prin fisa postului au fost numiti unii dintre salariati ca si coordonatori de compartimente/servicii  si printre atributiile postului sau functiei pe care o detin se numara si obligativitatea intocmirii fiselor de post si a rapoartelor de evaluare ale colegilor pe care ii coordoneaza, chiar daca functia nu este una de conducere ci doar una de executie dar de coordonare, consideram ca este posibil ca acesti salariati sa poate intocmi fisele de post si evaluarile profesionale ale celorlati colegi care se afla in coordonarea lor.


Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016