de InfoInstitutii.ro 21 Dec. 2023 2933 |
"Se poate suporta integral un concediu medical cod indemnizatie 01 (perioada incapacitate 10.08.2023 - 31.08.2023 - respectiv 15 zile lucratoare) al unui salariat, care s-a angajat la societate incepand cu 01.08.2023 si nu a lucrat anterior angajarii timp de 1 an si nu a fost asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Mentionam ca in absente nemotivate sau concediu fara plata nu poate fi trecut, deoarece acestea au termen de operare in revisal iar revisal-ul se coreleaza cu D112."
Raspunsul specialistului:
In situatia in care salariatul nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
Conform art. 3^1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevazute la art. 2;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.
Astfel cum puteti observa, salariatii pot beneficia atat de concediu medical cat si de indemnizatie medicala doar daca indeplinesc conditia stagiului de cotizare cu exceptia concediilor medicale care se acorda fara stagiu de cotizare.
Asadar, una dintre conditiile prevazute de lege pentru ca un salariat sa beneficieze de concediu si indemnizatie medicala este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare. De aceea, nu este la alegerea angajatorului plata sau neplata concediului medical. In situatia in care angajatorul doreste sa il plateasca pe salariat ii va acorda o prima/bonus.
Cea mai corecta modalitate de a proceda in situatia in care salariatul prezinta un certificat medical care nu se plateste fara stagiu de cotizare si salariatul nu indeplineste stagiul de cotizare este refuzul angajatorului de a inregistra certificatul medical avand in vedere dispozitiile art. 34 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(4) Pentru cazurile in care nu este indeplinita conditia privind stagiul de asigurare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de o adeverinta medicala eliberata de catre medicul curant, in vederea justificarii absentei de la locul de munca. Modelul adeverintei este stabilit de catre medicii curanti, dar acesta trebuie sa contina si informatiile minimale privind perioada necesara recomandata de repaus, codul de diagnostic, precum si parafa.
Astfel, salariatul trebuie sa prezinte o adeverinta medicala pentru justificarea absentelor si nu un certificat medicat.
Daca s-a inregistrat certificatul medica, in perioada respectiva, salariatul este pontata absent motivat, iar in formularul 112 se vor inregistra ore suspendate.
Atentie la faptul ca nu se inregistreaza in formularul 112 certificatul medical. Se inregistreaza ore suspendate.
Angajatorul, daca doreste sa il ajute pe salariat ii poate acorda acestuia un bonus/prima in cuantumul pe care angajatorul doreste sa il ofere. Dar acest bonus/prima nu se inregistreaza ca indemnizatie medicala.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in resurse umane.
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.