de Ioana Stoica 28 Nov. 2013 2823 1 |
Concedierea colectiva presupune incetarea contractului de munca pentru cel putin 10 salariati, in decursul unei perioade de 30 de zile calendaristice, din motive independente de persoana acestora.
Concedierea colectiva se realizeaza din motive independente de persoana salariatilor, pentru:
1. cel putin 10 salariati atunci cand angajatorul are intre 20-100 de salariati
2. cel putin 10% din personal cand angajatorul are intre 100-300 de salariati
3. cel putin 30 de salariati cand angajatorul are peste 300 de salariati
Pentru realizarea concedierii colective este necesara desfiintarea posturilor efective, prin decizie definitiva, si existenta unei cauze reale si serioase.
Concedierea colectiva, reglementata prin art. 68-74 din Codul muncii, se deosebeste de cea individuala numai prin natura cantitativa, insa va antrena si o serie de consecinte speciale pentru angajator, dar si pentru salariatii disponibilizati.
Dispozitiile privitoare la procedura concedierii colective nu se aplica salariatilor din institutiile publice, conform prevederilor art. 74 alin. (5) din Codul muncii, motiv pentru care este posibila reglementarea concedierii colective in institutiile publice prin norme speciale, derogatorii de la Codul civil si diferite de prevederile directivei.
Protectia salariatilor bugetari disponibilizati prin concedieri colective
In perioada 2013 – 2018, persoanele disponibilizate din cadrul anumitor companii de stat beneficiaza de o serie de masuri de protectie, reglementate prin:
– Ordonanta de urgenta a Guvernului, publicata in Monitorul Oficial nr. 251 din 30 aprilie 2013;
– Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 434 din 17 iulie 2013;
– Ordonanta Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr. 550 din 30 august 2013.
Aceste acte normative reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, institute nationale de cercetaredezvoltare, precum si al societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, denumite in continuare operatori economici.
Planul de disponibilizare reprezinta documentul ce cuprinde masurile necesare in vederea redresarii activitatii si programul concedierii colective elaborat de angajator, care se poate desfasura in una sau mai multe etape si cuprinde obligatoriu:
a) numarul total de salariati existent la data intocmirii acestora;
b)motivele care determina aplicarea masurilor din planul de disponibilizare;
c) numarul de salariati necesar pentru desfasurarea activitatii in urma aplicarii masurilor din planul de disponibilizare;
d) numarul de salariati care vor fi afectati de concedieri colective;
e) data de la care sau perioada in care vor avea loc, potrivit legii, concedierile colective.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.