Concediul pentru incapacitate de munca. Stagiul de cotizare

de Florentina Buzea 09 Iul. 2024 308

Concediul pentru incapacitate de munca. Stagiul de cotizare
"Unui functionar public care a avut concediu medical un an de zile, i se considera aceasta perioada vechime in munca la calculul indeplinirii conditiilor de pensionare?" Raspunsul specialistului:


Concediile de odihna, de incapacitate temporara de munca din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum si cele la care au dreptul parintii pentru nasterea, cresterea si ingrijirea copilului sunt luate in calcul atunci cand se stabilesc drepturile de pensie, potrivit legislatiei in vigoare. Chiar daca unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate in legislatie ca stagii de cotizare.

 

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>

 

Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cand discutam despre vechimea in munca cu referire la stabilirea pensiei, ne raportam la stagiul de cotizare pentru pensie. Pentru salariati, pe legea actuala, atata timp cat se lucreaza cu contract de munca si, prin urmare, se datoreaza obligatoriu contributii, se cotizeaza automat pentru pensie,  chiar daca angajatorul nu a virat contributiile la stat.

 

Inclusiv pe perioadele in care salariatii se afla in anumite concedii , ne raportam la stagiu de cotizare  si la vechimea in munca pentru stabilirea dreptului la pensie.

Astfel, concediul medical pentru incapacitate temporara de munca, pentru accidente de munca sau boli profesionale, se acorda in baza unui certificat medical. Perioada in care contractul de munca al salariatului aflat in acest concediu se suspenda este considerata vechime in munca. Perioada acestui concediu este recunoscuta expres in legea pensiilor ca perioada de cotizare,  chiar daca este necontributiva.

 

Perioada de suspendare a contractului individual de munca in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca datorata producerii unui accident de munca sau boala profesionala se considera vechime in munca.
 


Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016