de Mihaela Croitoru 24 Apr. 2018 16828 |
Incepem prin a preciza ca, potrivit art. 141 lit. b) din Codul fiscal, care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018 se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:
b) veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de catre persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, din activitati pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii
b) veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de catre persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, din activitati pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii
Dar ce se petrece cu pensionarii militari care sunt angajati? Beneficiaza de scutirea contributiilor sociale in continuare?
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem un pensionar militar cu pensile pentru limita de varsta acordata in baza legii pensiei militare de stat. Este angajat cu norma intreaga la o societate, in baza unui contract de munca. Va rog sa ne spuneti care sunt contributiile sociale scutite de care beneficieaza? In Codul fiscal la art. 141 lit. b) inteleg ca este scutit de la CAS. De la CASS nu este exceptat, nu am vazut. Si de la somaj este scutit. De asemenea, o alta intrebare: poate opta sa fie asigurat in acelasi timp si la OPSNAJ, si la casa de sanatate de stat, deci la doua case de sanatate?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Conform modificarilor fiscale aparute, de la 1 ianuarie 2018 se elimina pensionarii sistemelor proprii de asigurari sociale.
Prin urmare, incepand cu anul 2018 nu se mai pune problema scutirii de la plata CAS a pensionarilor militari.
ATENTIE!
De la 1 ianuarie 2018 angajatorii platesc contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat de angajator in cota de 2,25%.
Din contributia asiguratorie pentru munca incasata la bugetul de stat se distribuie lunar, pana la sfarsitul lunii in curs, o cota de:
a) 15%, care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare;
b) 20%, care se face venit la Bugetul asigurarilor pentru somaj;
c) 5%, care se face venit la Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
d) 40%, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
e) 20%, care se face venit la bugetul de stat intr-un cont distinct.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 asupra veniturilor din salarii realizate de pensionarii militari se datoreaza:
a) contributia de asigurari sociale, datorata de salariati bugetului asigurarilor sociale de stat in cota de 25%;
b) contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de salariati bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%;
c) contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat de angajator in cota de 2,25%.
Sursa: PortalCodulMuncii
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.