de Cristian Tanase 12 Dec. 2022 1027 |
Potrivit art. 458 alin.(4) din Codul administrativ, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa prevada in buget sumele necesare pentru plata taxelor estimate pentru participarea la programe de formare si perfectionare profesionala organizate la initiativa ori in interesul autoritatii sau institutiei publice, precum si, in situatia in care estimeaza ca programele de formare si perfectionare profesionala se vor desfasura in afara localitatii, sumele necesare pentru asigurarea cheltuielilor de transport, cazare si masa, in conditiile legislatiei specifice.
"Va rugam sa ne mentionati daca se mentine limita legala privind cheltuielile de cazare conform HG 714/2018 la suma de 230 lei/zi pt un curs de formare profesionala la peste 50 km distanta fata de primarie?"
Raspunsul specialistilor:
In opinia noastra, legislatia specifica la care se face referire este reprezentata de HG 714/2018, in cuprinsul careia se precizeaza drepturile de care beneficiaza persoanele pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.
Astfel, conform art. 1 alin. (2) din HG 714/2018, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:
a) o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea;
b) o alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
Asadar, intrucat in speta mentionata de dvs nu se precizeaza in ce masura acest cost este sau nu suportat in mod direct de catre autoritatea angajatoare sau este suportat de catre firma organizatoare a cursului de formare profesionala fiind inclus in pretul cursului de formare, apreciem ca acesta se doreste a fi suportat de catre angajator, in calitate de institutie trimitatoare (fara ca in pretul cursului de formare sa se mai regaseasca contravaloarea acestui aspect).
Ordonatorul de credite poate aproba, in situatii temeinic fundamentate, majorarea alocatiei de cazare prevazute la alin. (2) lit. b) stabilita in cuantum de 230 de lei/zi cu pana la 50%.
In acest din urma caz, indemnizatia de delegare sau alocatia zilnica de delegare, dupa caz, se acorda cu prezentarea de documente justificative, in celelalte situatii acest lucru nefiind necesar.
Prin urmare, in situatia in care deplasarea pentru efectuarea cursului de formare profesionala este dispusa de catre unitatea angajatoare, apreciem ca aceasta trebuie sa faca aplicarea HG 714/2018, acordand salariatului o alocatie de cazare in cuantum de 230 lei/zi sau, dupa caz, alocatia de cazare anterior mentionata majorata cu 50%, situatii temeinic justificata.
Insa, reiteram necesitatea determinarii cuantumului cursului de formare profesionala si a elementelor suportate in cadrul acestuia de catre firma organizatoare, o anumita cheltuiala neputand fi platita de doua ori pentru aceeasi deplasare, o data de catre unitatea trimitatoare si o data de catre firma organizatoare.
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.