de Ioana Stoica 16 Feb. 2023 1359 |
"Pornind de la faptul ca pe perioada concediului de odihna al asistentului personal, persoana cu handicap primeste o indemnizaie, ma ntereseaza daca aceasta indemnizatie se calculeaza proportional cu nr de zile lucrate in anul respectiv al asistentului personal sau se acorda indiferent de perioada lucrata intr un an. Adica, daca angajarea asistentului personal s-a facut in septembrie 2022, si si-a facut cerere de concediu, persoana ingrijita are dreptul sa prineasca o indemnizaie intreaga?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 37 alin.(2) si (3) din Legea nr. 448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada absentei temporare a asistentului personal, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav un inlocuitor al asistentului personal, iar in situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acorda indemnizatia prevazuta la art. 43 alin. (1) din lege sau gazduirea intr-un centru de tip respiro.
In cuprinsul art. 47 alin. (3) din legea precitata se prevede expres ca pe perioada concediului de odihna, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav sau accentuat un inlocuitor al asistentului personal profesionist ori gazduirea intr-un centru de tip respiro.
Cu privire la dreptul persoanei cu handicap pe perioada concediului de odihna al asistentului personal, relevanta prezinta si prevederile art. 26 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.448/2006, aprobate prin HG nr.268/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca indemnizatia se acorda persoanei cu handicap sau reprezentantului legal al acesteia o singura data pe an, pe perioada in care asistentul personal angajat efectueaza concediul de odihna, indiferent daca este efectuat in totalitate sau in transe.
In lipsa altor dispozitii legale care sa reglementeze diferit aceasta problematica, apreciem ca valoarea indemnizatiei acordata este integrala si nu se acorda proportional cu zilele de concediu de odihna efectuate de asistentul personal in cauza, insa este acordata o singura data pe an, indiferent daca respectivul concediu de odihna la care este indreptatit asistentul personal este efectuat in totalitate sau in transe.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.