Institutie publica: Se poate angaja un medic fara concurs?

de InfoInstitutii.ro 04 Sep. 2020 974

Institutie publica: Se poate angaja un medic fara concurs?
O institutie publica (spital) poate angaja pe o perioada determinata un medic fara organizarea unui concurs?


Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 11 din Legea nr. 55/2020, pe durata starii de alerta, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv functiile publice de executie si conducere, pot fi ocupate de functionari publici sau personal contractual, prin numire, fara concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sanatatii si inceteaza de drept in cel mult 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.

Aceasta norma este aplicabila Ministerului Sanatatii si institutiilor aflate in subordinea coordonarea sau auoritatea acestuia, astfel cum sunt acestea prevazute in HG nr. 144/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceasta situatie, ocuparea se realizeaza conform OMS nr. 905/2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fara concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv functiile publice de executie si conducere, pe perioada determinata, in contextul instituirii starii de alerta pe teritoriul Romaniei, conform art. 11 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodata, conform art. 27 din acelasi act normativ institutiile si autoritatile publice pot angaja personal fara concurs, in functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alerta si exclusiv pentru activitati legate de aceasta, pentru o durata determinata, ce nu poate depasi 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.   

Prin urmare, in virtutea acestei norme cu caracter general, dar particularizata la nevoile determinate de prevenirea si combaterea covid-19, ca situatie ce a generat la aceasta data declararea starii de alerta, apreciem ca poate fi numita fara concurs o persoana care are functia de medic, fara insa ca angajarea sa depaseasca 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.


In concluzie, in situatia in care se doreste angajarea unui medic pentru a contribui alaturi de ceilalti angajati la prevenirea si combaterea covid-19, avand exclusiv atributii legate de aceasta activitate, apreciem ca agajarea poate fi realizata pe perioada determinate, fara concurs, pe o perioada ce nu poate depasi 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.

 

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

 

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit