de Cristian Tanase 17 Mar. 2020 1162 |
Un angajat care are un copil cu varsta pana in 12 ani, inscris la scoala, poate beneficia de zile libere conform Legii 19/2020 in conditiile in care sotia nu lucreaza?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 din Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant:
(1) Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul in perioada prevazuta la art. 1 alin. (4).
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica persoanei singure din familia monoparentala.
(4) Prevederile alin. (1) se aplica angajatilor din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din transporturile pe caile ferate, din unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, doar cu acordul angajatorului.
Astfel, salariatul trebuie sa depuna la angajator o cerere pentru acordarea zilelor libere insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat de la locul sau de munca zile libere pentru a supraveghea copilul. Aceasta declaratie nu se depune in situatia in care salariatul este persoana singura din familia monoparentala.
Legea 19/2020 nu interzice acordarea zilelor libere platite unuia dintre parinti daca celalalt nu are loc de munca. Insa, din prevederile art. 2 alin. (2) mai sus citat rezulta ca celalalt parinte trebuie sa declare pe proprie raspundere ca nu a solicitat de la locul sau de munca acordarea zilelor libere.
Astfel, din modul in care legea impune sa fie formulata aceasta declaratie rezulta ca celalalt parinte trebuie sa aiba un loc de munca de la care nu a solicitat acordarea zilelor libere. Acesta este un argument care sustine opinia ca nu se pot acorda zile libere unui parinte daca celalalt nu are un loc de munca. Mai mult, scopul adoptarii legii este acela al supravegherii copilului pe care nu are cine sa il supravegheze in perioada in care scolile sunt inchise.
Cu toate acestea, in lipsa unei interdictii exprese de a acorda zile libere unuia dintre parinti in conditiile in care celalalt parinte este casnic, nu putem concluziona in mod cert ca nu se pot acorda zile libere pentru supravegherea copiilor unuia dintre parinti daca celalalt parinte nu lucreaza.
Actul normativ ar trebui clarificat prin adoptarea de norme de aplicare care sa clarifice si acest aspect.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.