de Mihaela Croitoru 09 Oct. 2019 794 |
Va reamintim ca legea nternshipului a primit votul final favorabil al Parlamentului si din data de 18 august 2018 a inceput sa produca efecte. Potrivit proiectului, tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice, pe perioade de cel mult sase luni.
Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati.
Legea internshipului ar putea suferi modificari in curand
Recent a fost depusa la Senat o propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.22 din Legea nr.176/2018 privind internshipul.
Asadar, alin.1 al art.22 al legii mai sus mentionate este necesar sa fie completat, dupa cum urmeaza:
(1) La incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile prezentei legi, a unui contract individual de munca."
Aceasta mentiune este necesara pentru internii care isi desfasoara activitatea intr-o institutie bugetara, unde ar fi necesar sa dea si un concurs pentru a obtine postul. Practic, chiar daca perioada de internship a fost realizata internul ar trebui sa participe la un concurs pentru a obtine jobul, ceea ce nu este mereu necesar, se observa in expunerea de motive....citeste continuarea pe legislatiamuncii >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.