de InfoInstitutii.ro 08 Feb. 2017 2110 |
Controalele inspectorilor muncii si a celor de la ANAF ar putea deveni mai permisive, in contextul in care legea preventiei va intra in vigoare. Este vorba despre un proiect de lege care are ca termen de aprobare in guvern data de 23 februarie 2017, iar companiile ar putea sa nu mai fi sanctionate imediat dupa ce au fost constatate nereguli, de catre organele de control ale statului.
Este vorba despre prevederile legii preventiei, care a fost prezentata intr-o sedinta de guvern de catre fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, in data de 12 ianuarie 2017.
In acest sens, legea preventiei ar veni in sprijinul oamenilor de afaceri si antreprenorilor, acestia urmand sa fie "educati", inainte de a li se aplica efectiv o sanctiune. Asadar, agentii economici vor fi inainte avertizati si indrumati, prin planul de conformare, care va fi dispus de catre autoritatile in cauza.
Conform proiectului de lege, agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie, ci va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspectele care trebuie remediate, dar si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Acesta nu poate fi mai mic de 7 zile, iar dupa expirarea lui, organul de control are dreptul sa reia controlul.
„In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative. Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani”, se arata intr-un comunicat al ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Vor exista si exceptii, in ceea ce priveste legea preventiei
Desigur ca in situatiile care prezinta pericole iminente, spre exemplu posibila accidentare a angajatilor unei companii, precum si cazurile in care se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.
IMPORTANT! Legea preventiei nu se va aplica pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
Pentru ce institutii care aplica sanctiuni vor deveni incidente prevederile legii preventiei?
Legea preventiei se va aplica in cazul sanctiunilor prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, REVISAL, etc.
Sursa: Mediafax
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.