de Mihaela Croitoru 04 Mai. 2018 2553 |
Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat in anul 2017 concomitent cu noua lege a salarizarii, 153/2017, un Proiect de lege care in Titlul IX elimina obligativitatea demonstrarii competentei de a efectua analize de laborator in sistemul de sanatate fapt ce schimba statutul nostru profesional actual si nu este benefic pacientilor care trebuie sa aiba acces la servicii medicale de calitate.
Actualii membri ai OBBCSSR au competenta de a efectua analize medicale pentru pacienti, au statut profesional apropiat de cel al medicilor - parafa, sunt responsabili de analiza, efectueaza garzi, pot fi sefi de laborator.
Coeficientii de ierarhizare/ salarizare ai membrilor OBBCSSR pana in martie 2018 au fost apropiati de cei ai medicilor conform graficului 1 si superiori celor ai asistentilor medicali de laborator clinic licentiati conform graficului 2.
Ministerul Sanatatii nu a oferit un raspuns cu o explicatie clara corpului profesional OBBCSSR nici urmare a celor 18 adrese si petitii depuse la MS in perioada dec. 2017 - mai 2018 in care am solicitat explicatii pentru scaderea coeficientilor de ierarhizare/salarizare, nici in urma pichetarii sediului MS de catre OBBCSSR in data de 20.04.2018, fapt pentru care astazi, 03.05.2018, am depus la MS scrisoarea deschisa ” Ministerul Sanatatii ( MS) schimba statutul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sanatate?”
In scrisoare prezentam Ministerului Sanatatii date reale din documente legislative valabile conform carora legea salarizarii 153/2017 schimba nu numai coeficientii de salarizare pe care i-am avut pana in anul 2018, dar MS schimba si ierarhizarea in laboratoare fata de cea existenta pana in anul 2018 prin coeficientul de ierarhizare pentru functia de biolog, chimist, biochimist fara grad profesional - unitati clinice (1,63) comparativ cu cel pentru functia de asistent medical clinic licentiat - unitati clinice (1,67).
Pana in anul 2017, inclusiv, coeficientul de ierarhizare pentru functia de biolog, chimist, biochimist fara grad profesional - unitati clinice era 3,19 comparativ cu cel pentru functia de asistent medical clinic licentiat - unitati clinice care era 3,04, deci ierarhizarea in laboratoare era clara in legea salarizarii 284/2010.
Responsabilitatile biochimistilor, biologilor si chimistilor din laboratoarele de analize medicale sunt aceleasi in luna martie 2018 ca si in anii anteriori anului 2018; avem aceleasi studii in anul 2018 ca si in anii anteriori, avem aceleasi responsabilitati, efectuam aceleasi analize , avem aceeasi organizatie profesionala OBBCSSR care ne apara interesele in anul 2018 ca si in anii anteriori cand coeficientul de salarizare in unitatile clinice al biochimistului/biologului/chimistului fara grad profesional era de 3,19 si acum, in martie 2018, coeficientul de salarizare este 1, 63 mai mic decat al asistentului medical de laborator clinic licentiat care este 1, 67.
Ministerul Sanatatii si factorii de decizie trebuie sa tina cont, pe langa chestiunile care privesc statutul nostru profesional si de pacienti, direct afectati in viitor de preconizatele modificari legislative referitoare la statutul profesional si activitatea profesionala a biologilor, biochimistilor si chimistilor.
Coroborarea prevederilor Titlului IX al Proiectului de lege cu Legea 153/2017 va afecta grav si posibil ireversibil statutul profesional si salarizarea membrilor corpului nostru profesional, OBBCSSR.
Noi, corpul profesional OBBCSSR, dorim un dialog constructiv cu Guvernul, respectiv cu Ministerul Sanatatii , pentru mentinerea statutului profesional al ACTUALILOR membri ai corpului nostru profesional si o salarizare corespunzatoare competentelor profesionale indiferent de gradul profesional, fapt pentru care asteptam un raspuns clar la intrebarea ” Ministerul Sanatatii schimba statutul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sanatate?” si invitarea reprezentantilor legali ai OBBCSSR la elaborarea titlului IX al PL privind exercitarea profesiilor in sanatate.
Presedinte al OBBCSSR,
Lector univ. dr., Chimist Medical Principal, Constanta Popa
Presedintele Comisiei de Imagine, Relatii Interne si Externe a OBBCSSR
Dr. Chimist medical specialist Georgeta SORESCU
Sursa: Mediafax

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.