de Mara Dobrin 21 Oct. 2019 3135 |
Va precizam inca de la inceput ca potrivit art. 554 alin.(7) din Codul administrativ, cu completarile ulterioare, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen pe baza regulamentului-cadru ce cuprinde principiile generale si care se aproba prin hotarare a Guvernului sau alte acte normative specifice.
"Va rugam sa ne precizati daca in sistemul bugetar se poate modifica contractul individual de munca, prin act aditional, in sensul modificarii functiei salariatului, tinand cont de prevederile art. 17 alin. 3 din Codul muncii?"
La art. 538 alin.(1) din acelasi act normativ precizat mai sus se precizeaza ca dispozitiile prezentului titlu se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003 si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
Totodata, la art. 562 precizeaza din nou faptul ca dispozitiile prezentului titlu, cel care reglementeaza personalul contractul din sectorul bugetar, se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, precum si cu reglementarile de drept comun civile, administrative sau penale, dupa caz.
Potrivit art. 17 alin. (1) si (3) Codul muncii anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii, ori, dupa caz salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
IMPORTANT:
Textele alin. (1) si (3) din art. 17 din Codul muncii trebuie aplicate si interpretate si prin raportare la alin. (5) care instituie regula conform careia orice modificare a unui dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In masura in care dispozitiile sus-citate sunt respectate, apreciem ca si in sectorul bugetar poate interveni modificarea functiei, prin manifestarea vointei partilor prin incheierea unui act aditional in acest sens.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.