Mutarea personalului contractual intr-o institutie PUBLICA

de Ioana Stoica 08 Aug. 2024 1510

Mutarea personalului contractual intr-o institutie PUBLICA
"Un salariat angajat pe postul de Gestionar custode IA(M) - anexa III solicita trecerea pe un post vacant de Referent IA(M) (magaziner)- anexa VIII conform - art.39 alin.1 lit. m1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, m1) salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin 6 luni la acelasi angajator, motivand prin faptul ca a indeplinit aceste atributii pentru o perioada de timp si ca salariul este mai convenabil. Se poate face aceasta trecere de pe un post pe altul?"


Raspunsul specialistului: 

Art. 39 alin (1) din Codul muncii reglementeaza drepturile salariatilor, iar la litera m1) se mentioneaza dreptul salariatului de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin 6 luni la acelasi angajator.

ATENTIE!

A aparut lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege. Gata redactate de profesionisti in domeniul juridic, iar dvs., ca utilizator, nu trebuie decat sa le completati, vezi AICI >>>

Conform articolului  41 alin.(1), contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;


f) timpul de munca si timpul de odihna.

Asadar, locul muncii unei functii de natura contractuala, se poate modifica  doar prin act aditional, cu acordul ambelor parti.

De retinut ca in Legea nr. 153/2017 la art. 34 se precizeaza ca prevederile din actele normative referitoare la mutarea, acordarea concediilor, cheltuielie de transport, cheltuielile cu cazarea si locuinta, raman in vigoare.

Avand in vedere ca in legea sus mentionata nu exista nicio alta dispozitie legala care sa reglementeze mutarea de pe un post pe altul iar in Codul  administrativ dispozitiile privind mutarea sunt aplicabile doar functionarilor publici, articolele care reglementeaza aceasta institutie neaplicandu-se personalului contractual( a se vedea prevederile art 551 Cod administrativ), singurele dispozitii legale in vigoare sunt cele care se regasesc in Codul muncii.

In conscinta, daca salariatul respectiv indeplineste conditiile de studii si  vechime ale postului pe care solicita a fi mutat si institutia dvs. considera oportuna aceasta mutare, in temeiul art 17  si 41 din Codul muncii se poate incheia un act aditional prin care se schimba locul si felul muncii.

Totodata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca  mutarea pe un post de munca cu conditii de munca mai favorabile asa cum mentionati,  in temeiul art. 39 litera m1) nu impun modificarea locului muncii fara o jusificare a mutarii. In ceea ce priveste conditiile de munca, acestea se refera la modul in care salariatul isi desfasoara activitatea, fiind vorba despre conditii de munca obisnuite, grele , deosebite.

Pentru a putea schimba locul muncii din cauza conditiilor de munca, trebuie ca salariatul sa demonstreze si sa justifice ca nu isi mai poate desfasura activitatea la locul de munca respectiv, in conditiile de munca aferente locului de munca actual.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016