Proceduri de raportare privind compensarea datoriilor

de Marius Matei 19 Feb. 2016 4632

Proceduri de raportare privind compensarea datoriilor
Procedurile de raportare privind compensarea datoriilor sau creantelor mai vechi de 30 de zile sunt reglementate de HG nr. 685/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.


Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa se conecteze prin INTERNET sau sa foloseasca suportul magnetic pentru a transmite in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

Vom analiza in continuare urmatoarea situatie: Care sunt obligatiile si procedurile de raportare privind compensarea datoriilor sau creantelor mai vechi de 30 de zile si mai mari de 10.000 lei?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca pentru facturile care se incadreaza in aceste conditii trebuie transmise urmatoarele informatii:

- codul fiscal al persoanei juridice raportoare;
- codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare fata de care raportorul are de platit/incasat;
- numarul si data emiterii facturii de catre persoana juridica creditoare/debitoare;
- valoarea facturii care urmeaza sa fie incasata de persoana juridica raportoare de la persoana juridica beneficiara;
- valoarea facturii care urmeaza sa fie platita de persoana juridica raportoare persoanei juridice furnizoare;


Informatiile prevazute la art. 2 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 vor respecta aceleasi conditii (datorii mai vechi de 30 de zile si mai mari de 10.000 lei).

Acestea sunt:
    - volumul creditelor nerambursate in termen catre bancile finantatoare, inclusiv dobanzile aferente;
    - volumul debitelor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, neachitate in termen, inclusiv majorarile de intarziere datorate si penalizarile, dupa caz;
    - volumul creantelor fata de persoanele juridice, care se finanteaza total sau partial de la bugetul de stat;
    - volumul creditelor comerciale acordate de agentii economici, nerambursate la scadenta.

Contribuabilii, persoane juridice, care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmita informatiile.
 
Contribuabilii, persoane juridice, care doresc sa intre in sistemul de compensare pot transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei/factura.

Transmiterea datelor cu privire la datorii si creante Institutului de Management si Informatica se poate face in doua moduri:
    1. pe INTERNET;
    2. pe suport magnetic (discheta) sau fisier transmis prin e-mail.
 
    1. Pe INTERNET
Persoana juridica initiatoare devine persoana juridica destinatara in momentul in care au fost emise si primite ordinele de compensare (instrumentele de plata) in numele persoanelor juridice dintr-un lant de compensare, negociate in cadrul sedintei care se consemneaza in procesul-verbal de compensare.
Data efectuarii stingerii datoriilor si a creantelor este cea a ordinului de compensare si se opereaza in toate documentele initiale (proces-verbal si ordin de compensare).

Sedinta de compensare se organizeaza in termen de 3 zile de la momentul identificarii circuitului de compensare, de regula in zilele de marti, miercuri si joi,  la sediul Ministerului Industriei si Comertului.

Sedinta zilnica se incheie prin consemnarea intr-un proces-verbal a denumirii persoanelor juridice si a sumelor angajate in compensare, care se semneaza de catre reprezentantii acestora si de catre agentul de compensare desemnat de Serviciul de compensare pentru fiecare circuit, iar pe baza anexei se intocmesc ordinele de compensare, remise intr-un exemplar fiecarei persoane juridice, consemnandu-se suma compensata cu fiecare persoana juridica.

Sursa: Containstitutii

Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016