PROIECT: noi conditii de angajare a strainilor, in Romania - ce propune MAI?

de InfoInstitutii.ro 18 Mai. 2023 361

PROIECT: noi conditii de angajare a strainilor, in Romania - ce propune MAI?
Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica Proiectul Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, iar din ceea ce rezulta din documentul mentionat, o serie de schimbari ar putea schimba piata muncii, in ceea ce priveste angajarea strainilor.


Concret, este vorba despre prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca daca acestia prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, situatiile in care strainii pot fi angajati fara aviz de munca, dar si faptul ca dupa 12 luni de sedere legala in primul stat membru sau dupa 6 luni de sedere legala in al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastra a UE, strainul are dreptul sa intre, sa isi stabileasca resedinta si sa lucreze in Romania.

 

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR" DETALII AICI >>>

 

Va prezentam textul modificat al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, daca aceste schimbari vor intra in vigoare:

 

"Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


(…)
13. La articolul 56, alineatele (1), (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
(1) Strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin castigul salarial mediu brut. 
(6) Dreptul de sedere temporara in scop de munca se prelungeste in conditiile alin. (1) sau (4) pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului de munca, dar nu mai mult de 2 ani. 


(7) Strainilor, lucratori inalt calificati, li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca in conditiile alin. (1) sau (4) pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului de munca plus 3 luni, dar nu mai mult de 3 ani.

 

16. Dupa articolul 56^3 se introduce un nou articol, articolul 56^4 , cu urmatorul cuprins: 


Art.56^4 Dreptul de sedere temporara in scop de munca in calitate de lucrator inalt calificat in cadrul unei mobilitati 
(1) Strainul care detine o Carte albastra a UE, valabila, eliberata de un stat membru care aplica integral acquis-ul Schengen poate intra si ramane in Romania, in vederea desfasurarii unei activitati economice, pentru o perioada de 90 de zile in orice perioada de 180 de zile, situatie denumita mobilitate pe termen scurt, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei. 


(2) Strainul care detine o Carte albastra a UE, valabila, eliberata de un stat membru care nu aplica integral acquis-ul Schengen, are dreptul de intrare si de sedere in scopul desfasurarii unei activitati economice timp de maximum 90 de zile in orice perioada de 180 de zile pe baza Cartii albastre a UE si a unui document de calatorie valabil, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.


(3) Prin activitate economica in sensul alin. (1) si (2) se intelege o activitate temporara legata direct de interesele comerciale ale angajatorului si de sarcinile profesionale ale posesorului Cartii albastre a UE pe baza contractului de munca in primul stat membru, inclusiv participarea la intalniri de afaceri interne sau externe, participarea la conferinte sau seminare, negocierea de acorduri comerciale, efectuarea de activitati de vanzare sau de marketing, explorarea oportunitatilor de afaceri sau participarea la activitati de instruire si pregatire. 


(4) Dupa 12 luni de sedere legala in primul stat membru sau dupa 6 luni de sedere legala in al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastra a UE, strainul are dreptul sa intre, sa isi stabileasca resedinta si sa lucreze in Romania, in vederea ocuparii unui loc de munca inalt calificat pe baza Cartii albastre a UE, si a unui document de calatorie valabil, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.


In termen de cel mult o luna de la intrarea in Romania, strainul are obligatia de a solicita eliberarea unei Carti albastre a UE. 
(5) Strainului prevazut la alin. (4) i se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca in calitate de lucrator inalt calificat in cadrul mobilitatii pe termen lung, daca prezinta...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016