Angajarea unui consilier personal pentru primar - DEMERSURI necesare

de Florentina Buzea 06 Mar. 2025 1154

Angajarea unui consilier personal pentru primar - DEMERSURI necesare
Pentru stabilirea salariile de baza al angajatiilor autoritatii publice locale trebuie luate in considerare urmatoarele principii: principiul legalitatii, principiul nediscriminarii, principiul egalitatii, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizarii, principiul transparentei, principiul sustenabilitatii financiare precum si principiul publicitatii conform art. 6 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


Pentru a fi mai relevanti, am ales un studiu de caz prezentat de expertii de la PortalInstitutiiPublice:

"Care sunt demersurile pentru angajarea consilierului primarului de comuna, cum i se stabileste salariul si daca se pot cuprinde fonduri in bugetul pt anul curent privind cheltuielile de personal, in situatia in care inca, postul nu este prevazut in organigrama."


Raspunsul specialistului: 

 

Pentru ierarhizarea posturilor in vederea stabilirii salariilor de baza stau la baza urmatoarele criterii generale: cunostinte si experienta, complexitate; creativitate si diversitate a activitatilor; judecata si impactul deciziilor; responsabilitate, coordonare si supervizare; dialog social si comunicare; conditii de munca; incompatibilitati si regimuri speciale conform art. 8 alin. 1 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Conform - art. 3 alin. (1) si ale art. 11 din Legea - cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, modificata si completata, care precizeaza:

 

Articolul 3 alin.(1) din Legea 153/2017 prevede:

Gestionarea sistemului de salarizare a personalului din institutiile si autoritatile publice se asigura de fiecare ordonator de credite.

 

Articolul 11

(1) Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, salariile de baza se stabilesc prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

 

(2) Nomenclatorul functiilor necesare desfasurarii activitatilor specifice fiecarei institutii sau autoritati a administratiei publice locale, precum si ierarhia functiilor sunt prevazute in anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III si cap. II lit. A pct. IV.
(3) Stabilirea salariilor lunare potrivit alin. (1) se realizeaza de catre ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.
(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3), fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.
(5) Angajarea, promovarea, avansarea in gradatie a personalului prevazut la alin. (1) se fac cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum si a celorlalte reglementari specifice functionarilor publici si personalului contractual.

 

Salariul de baza si gradatia corespunzatoare transei de vechime, indemnizatia de hrana, si orice alte elemente salariale, nu vor putea depasi, cumulat, indemnizatia lunara legala a viceprimarului, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 153 / 2017, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli. Conform legii, beneficiaza de indemnizatia de hrana si de vouchere de vacanta intreg personalul din cadrul aparatului de specialitate fara distinctie. pentru toti salariatii din aparatul de specialitate al primarului - indemnizatia de hrana obligatorie conform legii, vouchere de vacanta conform legii, salariile de baza, precum si orice alte drepturi legale.

 

Astfel, este  necesara o hotarare a CLM  privind stabilirea salariilor de baza aferente functiilor din cadrul familiei ocupationale „Administratie" utilizate in aparatul de specialitate al Primarului. Prin aceasta hotarare se vor stabili indicii de ierarhizare care se vor inmulti cu salariul minim brut garantat pe tara ( 4050) la care se vor adauga si celelalte drepturi cuvenite.

 

Conform OUG 57/2019, primarii au posibilitatea de a angaja personal in cadrul cabinetului propriu, inclusiv consilieri personali. Acestia sunt numiti si eliberati din functie direct de catre primar si isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, care coincide cu durata mandatului primarului. Atributiile acestui personal sunt stabilite prin dispozitie a primarului.

Salariul consilierului personal al primarului este determinat conform grilelor de salarizare prevazute pentru administratia publica locala ( a se vedea art.11 Legea 153/2017) . Desi valorile exacte pot varia in functie de localitate si de bugetul disponibil, este esential ca salariul sa fie stabilit in conformitate cu legwa 153 din 2017 si cu hotararile consiliului local.

 

In situatia in care postul de consilier personal nu este prevazut in organigrama actuala, este necesara o actualizare a acesteia si a statului de functii pentru a include noul post. Aceasta modificare trebuie aprobata prin hotarare a consiliului local. Ulterior, se pot aloca fonduri in bugetul pentru anul curent pentru a acoperi cheltuielile de personal aferente acestui post.


 Este important de mentionat ca, potrivit OUG 156/2024, au fost impuse anumite masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, ceea ce poate afecta posibilitatea de a realiza noi angajari sau de a majora cheltuielile de personal.

 

Veti avea in vedere prevederie articolul VI  si VII din OUG 156/2024:

 

Art. VI-(1) In anul 2025, numarul maxim de posturi care se finanteaza din fonduri publice, pentru institutiile si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, se stabileste de catre ordonatorii de credite astfel incat sa se asigure plata integrala a drepturilor de natura salariala acordate in conditiile legii, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
(2) Daca in cursul exercitiului bugetar intervin evenimente care conduc la majorarea cheltuielilor de personal aprobate prin buget, ordonatorii de credite dispun masurile necesare in vederea incadrarii in bugetul aprobat, in conditiile legii, recurgand dar fara a se limita la masurile prevazute la art. 18 alin. (5) si (6) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Articolul VII - (1) Incepand cu 1 ianuarie 2025 se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venanituri proprii.

 

2) Prevederile alin. (1) nu se aplica posturilor unice vacante.

(3) Prin post unic, in sensul alin. (2), se intelege:

a) acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta structura organizatorica;
b) un post dintre cele aflate in structura in care exista numai posturi vacante.

Asadar, primarul trebuie sa se asigure ca numarul de posturi finantate din fonduri publice nu depaseste capacitatea bugetara. Nu se interzice expres crearea unor noi posturi, dar acestea trebuie sa fie incadrate in limitele bugetului aprobat pentru cheltuieli de personal.Daca apar cresteri neprevazute ale cheltuielilor salariale, ordonatorii trebuie sa ia masuri pentru a nu depasi bugetul aprobat, ceea ce poate include reducerea unor cheltuieli sau reorganizarea posturilor existente (conform Legii nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara).

 

Incepand cu 1 ianuarie 2025, se suspenda ocuparea posturilor vacante prin concurs sau examen in toate autoritatile si institutiile publice.Aceasta suspendare vizeaza toate institutiile publice, indiferent de sursa de finantare (buget local, buget de stat, venituri proprii etc.).Posturile care devin vacante in 2025 nu mai pot fi ocupate, decat daca exista exceptii stabilite prin lege sau prin hotarari speciale ale Guvernului.

 

Astfel, daca postul nu exista inca in organigrama, crearea lui trebuie sa fie aprobata de consiliul local si incadrata in cheltuielile de personal aprobate in buget.

Daca postul exista dar este vacant, nu poate fi ocupat prin concurs sau examen din cauza suspendarii prevazute la Art. VII. Insa, consilierii personali ai primarului nu sunt incadrati prin concurs, ci prin numire directa, ceea ce ar permite angajarea acestora.
Daca cheltuielile de personal sunt deja la limita bugetului aprobat, nu se pot aloca noi fonduri pentru acest post, decat daca se fac reduceri sau reorganizari in alte parti ale bugetului de personal.

 

In concluzie, angajarea unui consilier personal al primarului poate fi posibila doar daca exista loc in bugetul aprobat si daca postul este inclus in organigrama.Nu se poate organiza concurs pentru posturi vacante, dar consilierii personali fiind numiti direct, aceasta restrictie nu se aplica direct asupra lor. Este esential ca bugetul sa fie respectat, iar orice depasire trebuie gestionata prin masuri de echilibrare a cheltuielilor.

 

Un raspuns oferit in februarie 2025, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016