de Florentina Buzea 24 Apr. 2024 538 |
"O institutie publica are de incasat comision de la o societate comerciala aferent unor contracte de executie lucrari incheiate intre societate si diversi beneficiari. Lucrarile se executa pe proprietatea institutiei publice, societatea utilizand infrastructura apartinand institutiei. Comisionul se aplica la valoarea contractului inclusiv TVA sau fara TVI Pentru comisionul ce urmeaza sa-l incaseze, institutia trebuie sa emita factura catre societate?"
Raspunsul specialistilor:
Prin natura sa, comisionul este operatiune de natura unei prestari de servicii conform prevederilor art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal.
Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt: .... e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.
" Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 8 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol" (5) Este considerata prestare de servicii, conform art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane atunci cand intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. In sensul prezentelor norme, intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este persoana care se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract, fiind remunerat cu un comision. Pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii intermediata, furnizorul/prestatorul emite factura direct catre beneficiar, in timp ce intermediarul emite factura de comision care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre clientul sau, care poate fi furnizorul/prestatorul sau beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii intermediate.
Cota TVA aplicabila comisionului nu este determinata de natura serviciului prestat sau a bunurilor livrate ca operatiune intermediata, motiv pentru care, se aplica cota standard TVA.
Din punct de vedere al TVA institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice.
Institutiile publice nu sunt persoane impozabile . Sunt asimilate institutiilor publice toate entitatile a caror infiintare este reglementata de legi sau hotarari de guvern, pentru activitatile mentionate de catre actul normativ de infiiintare al institutiei si care nu creeaza distorsiuni de concurenta, nefiind desfasurate si de alte persoane impozabile.
In situatia in care institutia publica este o persoana impozabila poate fi considerata persoana impozabila in ansamblul sau, in functie de natura activitatii desfasurate, numai in legatura cu partea din structura organizatorica prin care sunt realizate activitatile respective. Asadar ,in practica, o institutie publica va fi considerata persoana partial impozabila si va avea obligatia sa se inregistreze ca atare in scopuri de TVA.
Daca institutia publica nu este persoana impozabila, va emite factura aferenta serviciului respectiv fara TVA.
De retinut, ca potrivit legii 296/2023 operatorii economici – persoane impozabile stabilite in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2024 au obligatia ca in relatia B2B si respectiv B2G, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.