de InfoInstitutii.ro 20 Aug. 2021 858 |
„Un angajat al unei primarii, conducator auto al unui autocamion, in timp ce tranzita un drum satesc, a produs o paguba de 500 lei. Proprietarul gospodariei afectate (cabluri electrice) a sesizat primaria pentru a recupera prejudiciul provocat de angajatul primariei. In urma acestei sesizari este nevoie de cercetare disciplinara? Fapta conducatorului auto constituie abatere disciplinara?"
Raspunsul specialistului:
Salariatul poate fi sanctionat disciplinar doar daca sunt indeplinite conditiile raspunderii disciplinare. Cercetarea disciplinara este obligatorie cu exceptia situatiei in care angajatorul dispune sanctiunea disciplinara a avertismentului. Astfel, salariatul poate fi sanctionat cu alte sanctiuni disciplinare decat avertismentul doar dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin urmare, daca sanctionati salariatul cu avertisment, nu este necesara cercetarea disciplinara. Dar este obligatoriu sa fie indeplinite conditiile raspunderii disciplinare.
In ceea ce priveste paguba creata, apreciem ca angajatorul este tinut la plata acesteia numai in situatia in care aceasta rezulta dintr-un titlu executoriu (hotarare judecatoreasca) sau este recunoscuta de catre salariat, sens in care se intocmeste o nota de constatare devenind incidente dispozitiile art 254 din Codul muncii.
Recuperare paguba personal contractual primarie
Asadar, recuperarea pagubei se poate realiza urmand procedura reglementata de art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii si anume:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Astfel, in situatia in care nu exista titlul executoriu, apreciem necesar sa solicitati salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
In baza acestei note, salariatul plateste, intr-un termen de cel putin 30 zile, contravaloarea pagubei.
Daca salariatul refuza efectuarea platii, trebuie sa va adresati instantei de judecata. Orice document prin care salariatul recunoaste paguba va poate ajuta in fata instantei de judecata, daca el refuza plata de bunavoie.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.