Posibilitatea definitivarii unui post de conducere in cadrul unei institutii PUBLICE

de InfoInstitutii.ro 25 Apr. 2023 612

Posibilitatea definitivarii unui post de conducere in cadrul unei institutii PUBLICE
"Va rog pentru un punct de vedere in urmatoarea speta: la un angajator cu plata de la bugetul de stat, intr-un birou sunt 2 salariati: un sef si un subaltern. Seful se pensioneaza, iar subalternul este numit temporar prin Decizie - sef de birou, in baza art. 30 al. 1 si 2 din Legea-Cadru 153/2017. In cazul in care se ingheata organizarea de concursuri la bugetari, care este modalitatea si baza legala pentru a fi definitivat pe post seful de birou numit temporar, avand in vedere ca ocupa acel post de aproximativ 2 ani?"


Raspunsul specialistului: 

 

Dupa cum ati mentionat, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, exercitarea cu caracter temporar a unei functii de conducere se realizeaza prin numirea temporara a unei persoane angajate/numite care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei de conducere si care nu a fost sanctionata disciplinar, pana la ocuparea prin concurs a postului, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.

 

Pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiaza de statute speciale, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aproba prin hotarare a Guvernului (art.31 alin.(1) din legea precitata).

 

Asadar, in sistemul public, ocuparea posturilor se realizeaza prin concurs, doar astfel persoana in cauza fiind considerata „definitivit”. Pana la ocuparea prin concurs a postului, respectiv pana la sustinerea si promovarea concursului organizat de institutie pentru postul de conducere in discutie, persoana in cauza poate fi doar promovata temporar.

 

In situatia in care sunt adoptate masuri care sa vizeze suspendarea ocuparii prin concurs a posturilor din sistemul public, exista posibilitatea ca de la aceasta regula nou-instituita sa existe exceptia concursurilor deja demarate, pentru care au fost asadar declansate procedurile de organizare a concursului. Un exemplu in acest sens sunt dispozitiile articolului unic alin. (3) din OUG 80/2022 care dispune ca „Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data”.

 

In caz contrar, daca nu sunt demarate procedurile de organizare a concursului anterior datei intrarii in vigoare a noilor reglementari sau daca nu exista reglementate si anumite situatii de exceptie pe care sa poata fi incadrata si ocuparea postului in discutie, apreciem ca definitivarea salariatului nu va putea fi realizata pana la ocuparea prin concurs a postului de conducere ocupat temporar, asadar pana la eliminarea eventualelor interdictii in domeniu.

 

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016