Transfer personal contractual pe o functie publica. Care e procedura?

de InfoInstitutii.ro 23 Aug. 2021 6557

Transfer personal contractual pe o functie publica. Care e procedura?
In cadrul unei primarii de comuna, exista o persoana angajata contractual cu studii medii pe postul de asistent social comunitar. Care este cadrul legal si cum ar putea fi transferata pe pe functia publica de executie de referent, clasa III?



Raspunsul specialistului: 
 

Potrivit art. 32 din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, ocuparea unui post vacant in sistemul bugetar se poate face si prin transfer, daca se realizeaza de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent.
 

Transferul poate avea loc dupa cum urmeaza:
 

a) in interesul serviciului, numai cu acordul scris al persoanei care se transfera;
b) la cererea persoanei, in urma aprobarii cererii de transfer de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice la care se solicita transferul si de la care se transfera.
 

Totodata, la art. 551 alin.(3) din Codul administrativ, se prevede ca dispozitiile art. 376 alin. (2), 430, 432 - 434, 437 - 441, 443 - 449, 458 si art. 506 alin. (1) - (9) se aplica in mod corespunzator si personalului contractual.
 

Din analiza dispozitiilor art. 506 din Cod, raportat la cazurile in care poate avea loc transferul si functiile ce pot fi ocupate astfel, se observa ca aceasta modalitatea de ocupare/modificare a raporturilor de serviciu presupune existenta a doua institutii publice, transferul neputand fi realizat in cadrul aceleiasi institutii.
 

Astfel, subliniem faptul ca in cazul transferului persoana paraseste angajatorul unde isi desfasura activitatea initial, ca atare nu mai putem vorbi despre posturi mentinute si vacantate temporar. In cazul transferului la operarea acestuia, postul detinut anterior devine vacant, iar persoana care il ocupa isi va desfasura activitatea cu caracter permanent in cadrul noului angajator.
 

Conform art. 506 alin.(9) din Codul administrativ autoritatile sau institutiile publice pot aproba proceduri interne de selectie a personalului prin transfer, respectiv de verificare a conditiilor de realizare a transferului.

In cadrul acestor proceduri, apreciem ca angajatorii isi pot stabili propriile reguli in care sa opereze transferul, in lipsa acestora fiind incidente regulile si obligatiile stabilite prin art. 506.

Or, din cele mentionate de dvs.,  intelegem ca nu ar fi vorba despre schimbarea angajatorului sau existenta a doi angajatori diferiti, caz in care apreciem ca in realitate intentia este de a muta salariatul pe un alt post, cu o alta denumire si alte atributii, in cadrul aceluiasi angajator.
Insa, din analiza dispozitiilor sus-citate, rezulta ca prevederile art. 507 din Codul administrativ sunt aplicabile numai functionarilor publici, doar acestia putand fi mutati definitiv sau temporar in cadrul aceleiasi autoritati sau institutii pblice.


Intrucat din cele mentionate de dvs., intelegem ca se doreste exclusiv schimbarea functiei, fara intervenirea vreunei alte modificari din perspectiva schimbarii angajatorului, in aceasta ipoteza, semnalam ca este necesar sa se aplice modalitatile de ocupare/modificare a raporturilor de munca ce pot fi incidente in speta, astfel cum sunt acestea reglementate in Codul administrativ, cu respectarea conditiilor particulare pentru fiecare situatie in parte.

 

Avand in vedere ca, cele doua posturi sunt evidentiate distinct in statul de functii al institutiei, fiindu-i atribuita o fisa de post distincta, conditii de ocupare specifice si alte asemenea aspecte, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 30 din Codul muncii, republicat, si ale art. 31 in Legea 153/2017 si ale art. 544 alin.(7) din Codul administrativ, conform carora in cadrul autoritatilor si institutiilor publice ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen pe baza regulamentului-cadru ce cuprinde principiile generale si care se aproba prin hotarare a Guvernului sau alte acte normative specifice.

 

In situatia expusa de dvs., apreciem ca salariatul mentionat are un contract individual de munca incheiat pe perioada nedeterminata pe o anumita functie, astfel cum a fost aceasta scoasa la concurs si ocupata, la momentul respectiv, in functie de necesitatile institutiei si prevederile legale incidente. In acest context, apreciem ca, dorindu-se schimbarea felului muncii, respectiv a functiei ocupate prin concurs de salariatul in cauza, acesta ocupa in fapt un alt post, reglementat distinct in organigrama unitatii si pentru care sunt prevazute alte conditii specifice si respectiv alte atributii.

 

Asadar, pentru a ocupa un alt post vacant corespunzator unei functii contractuale din sectorul bugetar se impune organizarea unui concurs sau examen, in limita posturilor vacante sau temporar vacante prevazute in statul de functii, iar ulterior promovarii concursului sau examenului urmeaza a fi modificat contractul existent sau incheiat un alt contract individual de munca.

 

In concluzie, apreciem ca la acest moment, daca se doreste modificarea unui element esential al contractului de munca, respectiv felul muncii/functia ocupata, este necesara respectarea prevederilor legale invocate si organizarea unui concurs pentru ocuparea postului in cauza, urmand ca ulterior sa se ia decizia daca se incheie act aditional sau un nou contract individual de munca.  

 

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016