de Ana Tudor 24 Iun. 2016 4581 |
Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
De concediul de crestere a copilului pot beneficia toate persoanele care in ultimele 24 de luni anterior datei naterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului din salarii, din activitati independente, din activitati agricole potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: Revine din concediu pentru cresterea copilului un functionar public, inspector grad profesional principal treapta de salarizare I. Cum trebuie reincadrat?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
La reluarea activitatii functionarul public isi pastreaza gradul profesional in care a fost incadrat anterior suspendarii, astfel cum este prevazut la art. 16 din Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice – „personalul care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalul ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, la reluarea activitatii, isi pastreaza gradul sau treapta profesionala in care a fost incadrat anterior suspendarii si beneficiaza de salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale”.
Potrivit art. 6 din OUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, sporurile pentru conditii de munca prevazute de Legea- cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda si personalului nou-incadrat si personalului ale carui raporturi de munca sau de serviciu au fost suspendate in conditiile legii si care si-a reluat activitatea in anul 2016, numai in masura in care acesta isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca cu ale personalului care beneficiaza de aceste sporuri din institutia/autoritatea publica respectiva, intr-un cuantum egal cu cel stabilit pentru functiile similare in plata.
Sursa: Portal Institutii Publice
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.